Цветанов: Галеви, където и да сте, ще ви открием

Цветанов: Галеви, където и да сте, ще ви открием
С база данните ни на Шенгенската информационна система, и на Интерпол, и на Европол, те ще бъдат локализирани и ще бъдат задържани, закани се вътрешният министър. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че където и да се крият, Братя Галеви ще бъдат открити.

„Има много хипотези къде са отишли. Предположенията са, че или са се укрили някъде в страната и другият вариант е, че са излезли нелегално извън страната. В момента знаем, че тях ги няма," коментира Цветан Цветанов, циритан от „Фокус".

Той обясни, че ако Пламен Галев и Ангел Христов са напуснали страната, те са преминали границата нелегално, защото имат ограничителни заповеди да пътуват в чужбина.

Пламен Галев и Ангел Христов, по-известни като Братя Галеви, бяха обявени за национално издирване в сряда.

След като ефективните им присъди за рекет и изнудване от по 4 и 5 г. в затворническо общежитие влязоха в сила, двамата се укриха.

По-късно пуснаха съобщение в „Туитър" до министър Цветан Цветанов, че няма да се предадат.

„Европейската комисия, в общи линии, каза да ги хванем," коментира вътрешният министър позицията на Брюксел.

През юли Европейската комисия ще представи 5-годишен мониторингов доклад, в който отбелязва напредъка на България в борбата с корупцията и организираната престъпност. Заключенията на доклада са важни, защото европейските държави и най-вече Холандия обвързват резултатите в него с подкрепата си за членството на България в Шенген.

„Изчезването на братя Галеви ще се отрази негативно в юлския доклад на ЕК за правосъдието и вътрешния ред в България," каза вътрешният министър Цветан Цветанов, цитиран от БНР.

„Смятам, че когато е имало тази необходимост, от правоохранителната система, заедно с Прокуратурата, са събрани достатъчно доказателства, за да се стигне до осъдителни присъди. Оттук нататък съдът е този, който на апелативна инстанция е могъл да се разпореди тези лица да бъдат там, където им е мястото. При положение, че не е направено, в момента започваме да издирваме тези лица. Ние имаме такава практика в годините назад, доста често срещана като явление," каза Цветан Цветанов.

Той цитира статистика, според която за последните 2,5 г. България е увеличила информационния обмен с Европол с 371%.

„Уверявам ви, че където и да се скрият, те ще бъдат открити, защото в момента и с база данните ни на Шенгенската информационна система, и на Интерпол, и на Европол, те ще бъдат локализирани и ще бъдат задържани," закани се вътрешният министър.

На въпрос дали има заповед за международно издирване, той каза, че това е от компетентността на Върховна касационна прокуратура, която трябва да ги заложи в системата.

#Цветан Цветанов #братя Галеви #Пламен Галев #Ангел Христов #Интерпол #Европол #Шенгенска информационна система #министър на вътрешните работи #вътрешен министър

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници