ЕП свиква извънредна сесия във вторник заради "брекзит"-а, белгийският премиер призова за конклав на ЕС

ЕП свиква извънредна сесия във вторник заради "брекзит"-а, белгийският премиер призова за конклав на ЕС
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейският парламент свиква извънредна сесия идния вторник, на която ще бъде приета резолюция с оценка на резултата от референдума във Великобритания, завършил с решение за напускането на ЕС. Това съобщи в изявление председателят на ЕП Мартин Шулц.

Решението за свикването на извънредната сесия е било взето от председателския съвет на ЕП на спешна среща тази сутрин. Преминаваме към задействането на чл. 50 от договора за ЕС, поясни Шулц. Според този текст в рамките на две години ЕС и Великобритания трябва да приключат процеса по раздяла, макар да се предвижда възможност за безкрайно продължаване на този срок с по една година.

Междувременно белгийският премиер Шарл Мишел призова днес лидерите от ЕС да се съберат на закрито заседание (конклав) през юли след резултата от британския референдум, предаде ДПА.

"Призовавам за конклав, който да препотвърди ангажимента ни и който да се състои през юли. Трябва да определим приоритетите си и да трасираме ново бъдеще за Европа", написа Мишел в Туитър.

Европейските лидери много рядко заседават във формат конклав. Подобни срещи, които се провеждат при закрити врата, се свикват при наличие на особено тежки политически проблеми. Лидерите по принцип трябва да се съберат на среща на върха следващата седмица.

#Европейският парламент

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино