Великобритания решава - ''за'' или против" оставането в ЕС

Великобритания решава - ''за'' или против" оставането в ЕС
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Днес е денят на големия избор за Великобритания. Право на глас имат 46,5 милиона избиратели. Първите резултати ще бъдат ясни след края на изборния ден в 01:00 часа българско време на 23 срещу 24 юни.

На референдума се очаква значително по-висока активност, отколкото на изборите, на които обикновено гласуват от 17 до 25%. Последните проучвания за нагласите на гласоподавателите отчитат равни позиции за оставане в ЕС и за излизане от него.

Около 10% заявяват, че все още не са решили как ще гласуват. Очаква се именно те да определят изхода от допитването. Българите във Великобритания са категорични, че какъвто и да е резултатът от вота, те няма да напуснат страната.

Британското общество остава дълбоко разделено и социолозите не могат да дадат ясна преднина на противниците или привържениците на членството в ЕС. Съдбата на референдума е в ръцете на около 10 процента колебаещи се. Важен може да се окаже и изборът на значителна част от британците, живеещи в чужбина и имащи право да гласуват. Мнението си за европейското бъдеще на Великобритания имат право да изразят с гласуване и всички граждани на 52 страни от Британскта общност, стига да живеят на Острова и да са били включени в избирателните списъци през последните 15 години.

#Брекзит #Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"