Обновяване на къщата-музей на поета Христо Смирненски

Обновяване на къщата-музей на поета Христо Смирненски
ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Има надежда Министерството на културата да намери средства, които се изчисляват на около 300 000 лв., за да се изпълни проектът и през 2018 г., когато се навършват 120 г. от рождението на Смирненски, да видим новата експозиция в обновената къща-музей на поета, заяви Пламен Крайски, директор на Националния литературен музей.

Някой се опитваше по едно време да ми обяснява, че писателите и поетите се делели на леви и десни, но като историк вярвам, че те са само български, поясни той.

Семейството на поета Христо Смирненски - Измирлиеви са бежанци от Кукуш и когато гръцките войски го запалват, те емигрират в най-бедния тогава квартал на София- Ючбунар, сподели Катя Зографова, главен уредник на къща- музей „Н.Й.Вапцаров”, бивш директор на Националния литературен музей.

На етажа, където се е помещавала многобройната челяд, е била и сладкарската работилница на бащата, с която той е изхранвал семейството си. Запазени са неговите сладкарски инструменти.

Били са толкова бедни, че Смирненски не е имал дори собствена маса или бюро, на което да твори, припомни тя.

Това, което мнозина не осъзнават е, извън своите политизираните догми, прилагани към поета, е, че той е бил един изключително артистичен човек.

Неслучайно го наричаме Вечният юноша на българската поезия.

Негови съвременници, като Светослав Минков, например, са се удивявали как при такива нечовешки условия на мизерия и лишения, той е успял да създаде толкова величави творби, разказва Зографова.

#Смирненски #къща-музей #реставрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници