Общинските фирми в София са приключили годината с печалба от над 7.3 млн. лева

Общинските фирми в София са приключили годината с печалба от над 7.3 млн. лева
Снимка: под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Общинските фирми в София са приключили миналата година с обща печалба от 7.336 млн. лв., каза на пресконференция днес общинският съветник Николай Стойнев, цитиран от агенция "Фокус". Той е председател на постоянната комисия по икономика и собственост на Столичния общински съвет и представи резултатите на дружества.

Стойнев посочи, че част от фирмите оперират в регулиран пазар и за тях не е важно да са на печалба, а да дават качествена услуга. Сред тези дружества са "Топлофикация" и лечебните заведения.

"Останалите дружества оперират на свободния пазар и се справят успешно", обобщи Стойнев, като допълни, че от 13 общински фирми само две са на загуба. Най-сериозна печалба имат "Общински пазари" - 2.7 млн. лева, "Чистота-Искър" - 2.315 млн. лева и "Софийски имоти" - 1.407 млн. лв., и то след приспадане на данъците върху печалбата. За първи път от много години на плюс е "Егида", която при 995 хиляди лева загуба за 2015 г., през миналата има печалба от 105 хиляди лева.

Стойнев отбеляза, че общинските дружества са показали, че могат да работят с европейски средства. Сред най-важните проекти, които ще се направят през тази година от общински дружества чрез пари от Европа, са реконструкцията на ротондата на Централна гара и ремонтът на пазара "Римската стена".

Коментирайки работата на общинските здравни заведения, председателят на Комисията по здравеопазване към Столичния общински съвет д-р Веселин Милев посочи, че усилията ще бъдат насочени към улесняване на достъпа до доболнична помощ в райони, където други подобни структури няма. "Комисията счита, че до момента нашите лечебни заведения се справят добре. Знаете, че сградите на лечебните заведения са стари, има среден медицински персонал, независимо от това наблягаме на помощта", обясни д-р Милев.

#кметство #София #общински фирми #здравни заведения #европейски средства #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници