Призив за единство отправи на Петдесетница в Крит Вселенският патриарх Вартоломей

Призив за единство отправи на Петдесетница в Крит Вселенският патриарх Вартоломей
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Ден на единството" обяви в словото си по време на архиерейска св. литургия в Ираклио на остров Крит Вселенският патриарх Вартоломей, който за празника Петдесетница, рожден ден на Църквата, служи заедно с главите на още девет автокефални православни църкви.

На богослужението според информациите в гръцките медии, цитирани от "Двери", е присъствал президентът Прокопис Павлопулос, който прочел молитвата "Отче наш".

Ден преди откриването на подготвяния от десетилетия събор, който не можа да стане Всеправославен заради отсъствието на четири църкви, сред които Българската и смятаната за най-многобройна - Руската, Вселенският патриарх засегна в словото си част от критиките, обсъждани в последната седмица.

"Единството на Църквата ни не е федеративна форма, нито пък се дължи на обединяването около един човек. Извира от общата ни вяра, от православния живот, от Царя на Царете и Господа на господарите", каза той.

"Днес ние все още сме Една Църква, макар че идваме от различни национални и културни пътища", продължи патриархът. "В нашето многообразие, всеки с различни таланти, ние сме обединени. Всяка православна Църква има своето богатство и него предлага на Христос. В Православието няма нито една Църква, която да няма своето значение и Едната, Свята и Апостолска Църква да няма нужда от нея".

На първата среща на предстоятелите на участващите в събора църкви в петък бе отправен призив към четиримата патриарси на отказалите участие църкви - Българската, Антиохийската, Грузинската и Руската, да се присъединят поне на Петдесетница или в следващата Неделя на на всички светци, за да се даде по такъв начин израз на литургичното единство на светото Православие.

До момента няма признаци тази покана да бъде уважена. Българският патриарх Неофит вчера участва в заупокойна св. литургия и панихида за Екзарх Йосиф в столичната катедрала "Св. Неделя", а днес оглави Патриаршеска литургия в храма "Св. Троица".

 

 

#Крит #патриарх Вартоломей #патриарх Неофит #Екзарх Йосиф #църкви #литургия #православие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници