Цацаров: Стрелбата в Слънчев бряг е „спор за място - източник на доходи от престъпна дейност"

Цацаров: Стрелбата в Слънчев бряг е „спор за място - източник на доходи от престъпна дейност"
БГНЕС
A A+ A++ A

Главният прокурор Сотир Цацаров опроверга версията на премиера Борисов  за стрелбата в Слънчев бряг на 8 юни, при която един човек загина, а други трима бяха ранени, сред които и соченият за наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите.

Ден след престрелката Борисов я определи като „махленска свада за паркомясто". Според Цацаров обаче тежкият инцидент наистина е бил предизвикан от спор за място, но "място - източник на доходи от престъпна дейност".

Цацаров е в Бургас, за да проследи на място развитието на знаковите дела в региона. Срещу още двама души са повдигнати обвинения за престрелката на 8-и юни в Слънчев бряг, съобщи главният прокурор. В опит за убийство на несебърския наркобос Димитър Желязков са обвинени Георги Иванчев и Радослав Димитров. За  убийство на гарда на Желязков вече има задържан мъж, който е привлечен като обвиняем.

Екип от Върховната прокуратура, 25 оперативни работници, 10 полицаи и 15 експерти работят по случая с престрелката в Слънчев бряг, каза Сотир Цацаров. "До момента са извършени 15 огледа на местопроизшествие, разпитани са 84 свидетели, 10 са обиските, претърсванията и изземванията са седем, назначените експертизи са 37 като за краткия срок са изготвени шест от тях", обясни той.

След излизането от затвора Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, е възстановил целия си икономически силов потенциал под формата на нелегална дейност, подчерта Цацаров, според когото няма данни за политически чадър над Митьо Очите, но връзки със служители на МВР и представители на съдебната система не трябва да бъдат изключени.

Трима са вече обвиняемите за убийството на охранителя Александър Алексиев и опита за убийство на Димитър Желязков, уточни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов. "Георги Михайлов Иванчев е привлечен като обвиняем затова, че на 8 юни 2016 година с огнестрелно оръжие, пистолет "Макаров" с изтрити номера, произвеждайки три изстрела, насочени към тялото на Димитър Желязков по жизненоважни органи, се е опитал да умъртви Димитър Желязков, Радослав Веселинов Димитров, който на същата дата и при същият инцидент, също е направил опит да умъртви Димитър Желязков", обясни Сарафов.

"Ако този инцидент не се беше случил, никой нямаше да каже на глас, че морето всъщност е блато. Тоест сезонът щеше да включи нормалния начин така, както приключи всеки сезон, в който съответните играчи на тази територия участват, защото и за вас е ясно, за нас може би по-малко, защото не живеем тук, че и туристът, който идва в Слънчев бряг, е една идея по-специфичен турист. Как изглеждат нещата, ако разглеждаме този инцидент от наша гледна точка, а именно като спор за място. Под място аз разбирам спор за територии, които са източник на доходи от престъпна дейност. Очевидно е налице една заблатена среда. Това в много случаи не е било дори обект на наблюдение, камо ли обект на някакво разследване", каза главният прокурор.

#Цацаров #стрелбата в Слънчев бряг #обвиняемите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници