Бизнесът: Мит е, че България предлага много висококвалифицирана работна ръка

Бизнесът: Мит е, че България предлага много висококвалифицирана работна ръка
A A+ A++ A

Финансовото стимулиране на инвестиции в големи проекти, каквото предлагат много държави в региона, би могло да помогне много и на България, заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов на Международна конференция за инвестиции Bulgaria: Business Up.

„Според Закона за насърчаване на инвестициите в България в момента се подпомагат основно 6 сектора в областта на промишлеността и високите технологии. А според законодателството приоритетните проекти са тези с инвестиции над 100 млн. лв., които биха създали поне 200 работни места за 3 г.“, обясни Борислав Стефанов.

Според него за приоритетните проекти в България може да се въведе мярка подобна на тази в Сърбия, където за всяко открито работно място се отделят суми между 2000 и 10 000 евро.

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, обаче контрира, че субсидиите за работни места биха осигурили нетрайни инвестиции. Според него България трябва да заложи на общата привлекателност за инвеститорите, вместо да въвежда специални стимули.

По думите на Цветан Симеонов инвеститорите оценяват най-високо географското положение, данъчната среда, макроикономическата стабилност.

„Развенчава се обаче митът, че България има висококвалифицирана работна ръка. Бизнесът плаща два пъти – веднъж за данъци, втори път за обучение“, отбеляза още председателят на Българската търговско-промишлена палата.

Като негативи за инвестиционната среда в България Цветан Симеонов отбеляза още бавното административно обслужване и липсата на електронно правителство.

„Ниска е оценката за законодателната среда, а агентите на НАП обичат да се задържат във фирмите от светлия сектор вместо в сивия сектор и черния сектор“, коментира още той.

Въпреки това бизнесът в България не е черноглед - 57,2% от анкетираните 700 фирми в проучването на Българската търговско-промишлена палата за 2012 г. очакват по-благоприятно развитие на средата за инвестиции.

Според Цветан Симеонов външноикономическата политика се нуждае от усъвършенстване и диверсификация на пазарите, защото не може да се очаква ръст от ЕС.

„Моментът на ентусиазма при двустранните отношения с Бразилия да не се губи“, апелира Цветан Симеонов. „Квалифицираната работна ръка малко или много е мит“, съгласи се и Искрен Ангелов, началник на отдел „Активна политика на пазара на труда“ в Министерството на труда и социалната политика.

Той посочи, че средно 33% от гражданите на страните – членки на ЕС, са завършили висше образование, докато в България делът е 27%.

„В резултат на кризата структурата на икономиката се промени. За да се използват безработните лица като ресурс, държавата изготвя качествени характеристики на работната сила“, обясни още Искрен Ангелов.

По думите му много е важно бизнесът да се включи в този процес и в изготвянето на учебните програми в университетите и професионалите гимназии.

Искрен Ангелов цитира статистика, според която заетостта на първото работно място е спаднала от 77% на 58%, а 14% от работещите пътуват до работните си места, като трудовата мобилност трябва да се насърчава.

„На рекордните 4,5 млрд. евро се равнява двустранният търговски обмен между България и Германия за 2011 г. Освен това ножицата се свива все повече, което означава, че българският износ нараства“, отбеляза главният управител на Германо-българската индустриално-търговска камара д-р Митко Василев.

Той подчерта, че Германия е най-големият търговски партньор и стратегически инвеститор в България, като 54% от търговията на провинциите Баден-Вюртемберг и Бавария е с България. Най-голям потенциал за развитие имат браншовете на аутсорсинга, хранителните стоки и търговията с части за автомобили.

Управителят на Германо-българската камара, в която членуват 460 фирми, посочи като недостатъци на България като инвестиционна дестинация неефективното управление, слабата съдебна система и корупцията и липсата на реформи в образованието и здравеопазването, лошата инфраструктура.

Василев заяви, че въпреки че през 2011 г. 21% от германските инвеститори посочват, че не биха инвестирали отново в България, а през 2012 г. процентите са 35%, то има място за оптимизъм, тъй като пък останалите 65% са заявили готовност да продължат да инвестират в България.

„Докато за държавната администрация чашата е наполовина пълна, за нас е наполовина празна“, заяви Пламен Стойков, председател на Управителния съвет на Алианс за европейска интеграция.

Той представи предложения за тясна интеграция с Република Турция, проект за специални икономически зони в България от испански тип, както и участие на български фирми в „Източно партньорство“ със страни като Молдова и Грузия.

„Иран заявява интерес за седемцифрени инвестиции в енергетиката“, посочи Пламен Стойков като пример за проект за мюсюлмански инвестиции.

Целта на Bulgaria: Business Up е да представи на международната бизнес общност благоприятния инвестиционен климат в България, както и разнообразието от възможности за успешен и устойчив бизнес, и да предложи най-добрите практики на водещите чуждестранни инвеститори в страната.

Организатори на конференцията са най-голямата българска англоезична медия – Novinite.com (Sofia News Agency) и новинарският сайт на български език – Novinite.bg, с подкрепата на българската държава в лицето на Българската агенция за инвестиции, официален партньор на Bulgaria: Business UP.

Bulgaria: Business UP се радва на засилен медиен интерес и дава възможност на участниците в нея да достигнат до влиятелна аудитория от международни експерти, дипломати и хора от бизнеса от България и света.

#Bulgaria: Business Up #Борислав Стефанов #Цветан Симеонов #Искрен Ангелов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници