"Росатом": Арбитражът доказа, че заради НЕК няма АЕЦ "Белене"

"Росатом": Арбитражът доказа, че заради НЕК няма АЕЦ "Белене"
БГНЕС
A A+ A++ A

Руската държавна корпорация „Росатом” е удовлетворена от решението на арбитража, с което се признават претърпени щети на подразделението й „Атомстройекспорт” след спирането на проекта за АЕЦ „Белене”, съобщиха от дружеството в официална позиция.

От "Росатом" обаче сочат в становището си, че са признати разходи в размер на 620 милиона евро. Малко по-рано премиерът Борисов посочи сумата от 550 млн. евро.

По този начин Международният арбитраж потвърди добросъвестността на действията на руската компания по изпълнение на договора и отсъди, че вината за прекратяването на споразуменията лежи върху българската компания НЕК, сочат от руската компания.

Съдът удовлетвори основните искания на „Атомстройекспорт” за заплащане на извършените дейности и поръчаното оборудване, а също за компенсации на лихвите и съдебните разходи, включително заплащане за услугите на адвокатите от компанията Sidley Austin LLP, е посочено в становището.

Както и преди, „Росатом“ оценява проекта за АЕЦ „Белене“ като отличен и съжалява за неговото прекратяване, тъй като в случай на спазване на договора към настоящия момент централата щеше да бъде построена. От момента на победата в търга през 2006 г. и в продължение на няколко години „Росатом“ направи всичко възможно за запазване на проекта и за безусловното изпълнение на всички свои задължения, подчертават от "Росатом".

От реския концерн допълват, че при преговорите за АЕЦ „Белене“ „Росатом“ "много пъти намираше решения, за да удовлетвори желанията на клиента". Но за наше дълбоко съжаление, след като българската страна многократно отклоняваше изпълнението на своята част от задълженията по проекта, бяхме принудени да се обърнем към Арбитража за справедливо решение, се сочи в официалната позиция.

#Росатом #АЕЦ "Белене" #НЕК #арбитраж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници