Жан Клод Юнкер: Не искаме нова Студена война, трябва да поддържаме контакт с Русия

Жан Клод Юнкер: Не искаме нова Студена война, трябва да поддържаме контакт с Русия
Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че единственият начин ЕС да свали икономическите санкции от Русия е Кремъл да приложи напълно мирното споразумение за Украйна, предаде АФП.

„Следващата стъпка е ясна – пълно прилагане на споразумението, нито повече, нито по-малко. Това е единственият начин да започне нашият разговор и единственият начин да се вдигнат икономическите санкции, които бяха наложени“, посочи още той по време на Петербургския международен икономически форум.

„Ние отдавна обсъждаме нашите взаимоотношения с Русия. Важно е да говорим с Русия, с нейното ръководство и с нейния народ. За някои тази мисъл е радикална, но за мен тя е здрав разум“, допълни Юнкер, който ще проведе среща с руския президент Владимир Путин.

На този фон бившият френски държавен секретар Никола Саркози се обяви за поетапно вдигане на санкциите.

"Не искаме нова Студена война. Не мога да одобря това, че след рухването на Желязната завеса днес отново се вдига политическа стена, която дели Русия и Европейския континент. Необходими са позитивни промени в руско-европейските отношения. Например постепенно и взаимно вдигане на санкциите, насрещни стъпки от двете страни", обясни той преди отпътуването си за Петербург.

Саркози припомни, че още преди 6 години е поискал Русия да бъде вкарана в системата за противоракетна отбрана, за да не се чувства заплашена.

"При всичките си приятелски чувства към американски народ трябва да кажа направо: не е Обама този, който ще решава кой е противник за Франция, а кой не е", добави бившият френски президент.

#Русия #ЕС #Жан-Клод Юнкер #Никола Саркози #Студена война #Барак Обама #санкции

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"