Ислямофобията в Германия е във възход, показва изследване

Ислямофобията в Германия е във възход, показва изследване
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Четирима от всеки десет германци смятат, че не трябва да бъде позволявана имиграцията на мюсюлмани, а половината са на мнение, че мюсюлманите понякога ги карат да се чувстват като чужденци в собствената си страна, сочи публикувано днес проучване, цитирано БТА чрез ДПА.

Около 41.4 процента от анкетираните в изследването, което е проведено от Лайпцигския университет, посочват, че на мюсюлманите трябва да бъде забранено да се преселват в Германия, а 50 процента, че "много от мюсюлманите понякога ги карат да се чувстват като чужденци в собствената си страна".

През 2014 г. това са заявили съответно 36.6 и 43 процента от анкетираните. Проучването е трайно и се провежда на всеки две години от 2002 г., за да изследва политическите нагласи на германците сред представителна извадка от 2240 души.

Изнесените данни са поредно доказателство за засилване на десните нагласи в Германия, което стана видно след идването през 2015 г. на 1.1 милиона мигранти, отбелязва ДПА. Повечето от тях бяха от страни с предимно мюсюлманско население като Сирия, Афганистан и Ирак.

"Ройтерс" отбелязва за резултатите от същото изследване, че те показват засилване на ислямофобията в Германия, и припомня, че в понеделник германският президент Йоахим Гаук е отправил предупреждение срещу поляризацията на религиозен и етнически признак.

"Голяма част от обществото в Германия все още е готово да обезценява и да преследва тези, които се смятат за други или чужди", пишат в доклада си съавторите на изследването Оливер Декер и Елмар Брелер, цитирани от ДПА, като добавят, че подобни нагласи се наблюдават и в сегмента от политическото пространство, смятан традиционно за политическия център.

Изместването на нагласите надясно доведоха до появата на "Алтернатива за Германия", най-силната националистическа партия в Германия от края на Третия райх, отбелязва още ДПА. Тя е представена в половината от парламентите на федералните провинции, както и в Европейския парламент.

Близо половината от анкетираните (49.6 процента) са заявили, че трябва да бъде забранен достъпът на представителите на ромската общност до централните части на градовете, а 10 процента посочват, че евреите имат прекалено голямо влияние в Германия.

 

#Германия #ислямофобия #евреи #ромска общност #мюсюлмани #чужденци #Йоахим Гаук #поляризация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници