За да заработи заплатата на Лионел Меси, средният българин е трябвало да започне да се труди ... преди Раждането на Христа

За да заработи заплатата на Лионел Меси, средният българин е трябвало да започне да се труди ... преди Раждането на Христа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Но ако искате да ви плащат като на Лионел Меси от "Барселона", ще трябва да сте започнали да се трудите през 124 година преди Христа, т.е. преди ... 2140 години. 

За да изкарате годишната заплата на Кристиано Роналдо в "Реал", трябва да сте започнали работа през 143 година, т.е. преди 1873 години.

И всичко това, ако в България имате годишна брутна заплата от 9700 лева – според Международната организация на труда толкова е средният доход в страната.

Тези суми станаха повод Би Би Си да създаде един от най-оригиналните продукти на онлайн журналистиката през миналата година. Става дума за брояч, чрез който всеки може да сравни своите доходи с тези на 30 звезди – футболисти и треньори - от британския и континенталния европейски футбол.

При създаването му авторите са използвали официални данни, според които Кристиано Роналдо изкарва 350 000 евро седмично или 18 200 000 евро годишно.

В специалната страница има и други нагледни сравнения. 

За около минута, прекарана на сайта, може да сте заработили 1 стотинка от заплатата си. През това време на Роналдо са платени над 20 лева.

Звездата на "Реал" (Мадрид) и на Португалия разочарова във вторник вечерта мнозина от феновете на националния отбор след равенството на мача с Исландия. Но от Европейското първенство по футбол предстоят още мачове, на които той може да оправдае славата и парите си.

А парите му са не просто много – преди седмица списание "Форбс" го обяви в годишната си класация за най-скъпо платеният спортист на планетата. С общо 88 милиона долара за изминалите 12 месеца той е първият футболист, застанал на върха. Втори е Лионел Меси, заработил с 6.6 милиона долара по-малко.

Според изданието Роналдо е получил 56 млн. долара от заплата и бонуси, а Меси – 53.4 милиона долара.

 

#сайт #заплата #Международна организация на труда #Лионел Mеси #Кристиано Роналдо #заплата #мач #пари #бонуси #Форбс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай