Кунева разпореди проверка на 62 одобрени проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за 20 млн. лева

Кунева разпореди проверка на 62 одобрени проекти по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ за 20 млн. лева
Меглена Кунева / БГНЕС
A A+ A++ A

Министърът на образованието и науката Меглена Кунева разпореди проверка на всички 62 одобрени проекта по процедурата „Подкрепа за предучилищното възпитание и подготовка за деца в неравностойно положение“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“. На пресконференция, предизвикана от сигнал, че три от проектите по Програмата пораждат съмнения, тя разясни, че целта на проверката е министерството да контролира и насочва всеки лев от публичните средства по най-добрия начин.

Образователният министър посочи, че по въпросната процедура са одобрени 62 проекта от 133 подадени в срок. Одобрените проекти са качени на сайта на министерството на 3 юни, а стойността на програмата е 20 млн. лв., уточни министър Кунева. По думите ѝ сумата може и да не се струва голяма за някои хора, но за нея всеки публичен лев трябва да отиде по предназначение и да намери своята правилна реализация. Тя уточни, че за да бъдат сключени договори и да бъдат отпуснати средства, проектите трябва тепърва да минат на допълнителна проверка от Управляващия орган по програмата за двойно финансиране, свързани лица и други проблеми, предаде агенция Фокус.

На 10 юни обаче, още преди започването на тази допълнителна проверка, в МОН е получен сигнал от неправителствената организация Национална мрежа за децата, че три от класираните проекти са на сдружения с нестопанска цел, регистрирани в един град, като две от тях - на един и същ адрес и са създадени много скоро след обявяване на насоките за кандидатстване през август 2015 г. В същото време в управителните им съвети участват едни и същи лица. Съмнение е събудил и фактът, че сумата на проектите е доста сходна, като всеки от тях е с няколко лева по-малко от тавана от 500 хил. лева.

Министър Кунева посочи също, че на пръв поглед и самите проекти са доста сходно написани, дори почти копирани. По думите ѝ тези факти за нея като юрист могат да означават само, че това е опит за заобикаляне на закона. Тя обяви, че на база на подадения сигнал започва проверка, от която трябва да има резултат след 8 дни. Проверката ще обхване всички одобрени проекти и ще има за цел да установи дали те са били класирани при надлежно спазване на процедурата за оценка и класиране.

Кунева подчерта, че ще направи всичко възможно програмата да тръгне добре и без съмнения и посочи, че няма да се умори да разглежда всеки един сигнал за злоупотреби, независимо откъде идва той. По думите ѝ традиционно с програмите за ромски деца има проблеми, а в същото време това е сфера, която се нуждае от устойчиви резултати. Образователният министър подчерта още, че ако проверката докаже незаконни и/или преднамерени действия, няма да се поколебае да сигнализира прокуратурата.

#Кунева #проверка #Национална мрежа за децата

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници