Брюксел ни спира 1,1 млрд. лева по селската програма - не вярва на българските институции

Брюксел ни спира 1,1 млрд. лева по селската програма - не вярва на българските институции
БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия е спряла изплащането на 550 млн. евро /1.1 млрд. лева/, които трябваше да възстанови на България за вече платени проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) през 2015 г., съобщи offnews.bg.

С писмо от 29.04.2016 г. дирекция „Одит“ на Главна дирекция за земеделие и селскостопанско развитие на ЕК уведомява Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) в качеството му на Разплащателна агенция по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), че разходите, направени по програмата за 2015 г. не могат засега да бъдат признати за финансиране от фондовете на ЕС. Причината са съмнения, че разходите може да не са направени в съответствие с правилата на ЕС.

В подобна ситуация, според предвидената в еврорегламентите процедура, ЕК ще извърши или ще възложи да бъдат извършени допълнителни проверки, за да може със сигурност да определи размера на средствата, които не са разходвани в съответствие с правилата на ЕС.

До получаването на резултата от тези допълнителни проверки разходите, направени по ПРСР за 2015 г., остават за сметка на държавния бюджет. Едва след приключването на проверките ще стане ясно каква част от средствата няма въобще да възстановена от ЕК на България.

Тъй като в подобни случаи точния размер на незаконосъобразните средства е труден за установяване, ЕК често прибягва до налагане на финансова корекция, представляваща определен процент от разходваните през годината средства. В крайна сметка негативните последици са две – забавяне във възстановяването на средствата, вече изплатени от бюджета, което нарушава заложените разчети за разходване на бюджетни средства през годината и необходимост от намиране на допълнителни средства за покриване на невъзстановената поради закононарушения част.

Срещата, на която ще се решава дали спрените средства ще ни бъдат пуснати, е насрочена за октомври. Ако резултатите от нея са добри, стандартната процедура по отпушване на фондовете, отнема около 8 месеца.

Според ЕК отчетената от Разплащателната агенция финансова информация, както и работата на Сертифициращият орган по предоставянето на мнение за законосъобразността и достоверността на тази информация не носят достатъчно увереност на Комисията. На национално ниво именно Сертифициращият орган е този, който следва да извърши нужните проверки върху проектите, финансирани по ПРСР, върху работата на Разплащателната агенция и върху финансовата информация, отчитана от ДФЗ към ЕК, за да даде нужната увереност на ЕК, че средствата са разходвани в съответствие с правилата на ЕС и могат да бъдат възстановени.

В писмото на ЕК се изтъква, че работата на Сертифициращият орган е неприемлива на този етап както поради методологични слабости, така и поради факта че Сертифициращият орган не е имал достатъчно време да извърши в пълнота нужните проверки, поради късното му определяне. В писмото също така се напомня, че отговорността за навременното определяне на Сертифициращият орган е на МЗХ.

#Европейската комисия #МЗХ #Програмата за развитие на селските райони

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници