Върховен комисар на ООН предупреди за увеличаващото се задържане на миграти и антимигрантската реторика в Европа

Върховен комисар на ООН предупреди за увеличаващото се задържане на миграти и антимигрантската реторика в Европа
БГНЕС
A A+ A++ A

Върховен комисар на ООН за правата на човека предупреди в понеделник за увеличаващото се задържане на миграти в Европа, включително пътуващите сами деца, на фона на ширещата се антимигрантска реторика на континента, предаде AFP.

Върховен комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад Зейд ал Хюсеин каза, че е изпратил свои служители да оценят райони по маршрута на основните миграционни пътища централната част на Средиземноморието и Балканите.

„Те са станали свидетели на обезпокоително увеличаване на задържането на мигранти в Европа, включително „горещите точки“ в Гърция и Италия“, каза той при откриването на втората годишна среща на Съвета по човешките права на ООН.

„Дори пътуващите сами деца редовно са затваряни в затворнически килии или центрове, обградени в бодлива тел“, каза той и настоя, че „задържането никога не е в интерес на детето“.

Ал Хюсеин призова ЕС да събере данни за задържанията на мигранти в страните-членки, предупреждавайки, че „данните ще са много шокиращи“. Той порица „ширещата се антимиграндска реторика, обхванала европейския континент нашир и надлъж“.

„Това насърчава климат на разделение, ксенофобия и дори, както в България, на насилствено саморазправа“, каза той.

#мигранти #правата на човека #ООН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници