САЩ и Русия съкращават атомните си арсенали, но същевременно ги модернизират

САЩ и Русия съкращават атомните си арсенали, но същевременно ги модернизират
A A+ A++ A

САЩ и Русия - основните ядрени сили, продължават да съкращават атомните си арсенали, но същевременно ги модернизират, съобщи Стокхолмският международен институт за изследване на мира. Девет държави официално притежават общо 15 хиляди 395 ядрени бойни глави, се казва в проучването, публикувано от шведската организация, която следи военните разходи, предаде БНР.

САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея имат и 4120 оперативно разположени ядрени бойни глави, конкретизират данни на института. Отбелязва се намаление с около 400 единици в сравнение с миналата година.

В същото време Вашингтон и Москва развиват мащабни и скъпоструващи програми за ядрена модернизация, обобщават изследователите Шанън Кайл и Ханс Кристенсен.

Ядрените съкращения са регламентирани от три договора, подписани след 1991 година и от решения на двете основни ядрени сили.

Темпото на съкращенията обаче изглежда се забавя в сравнение с времето отпреди десетилетие и няма голямо свиване след новия договор "СТАРТ" за ядрено разоръжаване, влязъл в сила през 2011 година., подчертава докладът на СИПРИ.

Освен Северна Корея, мощта си засилват две съседни страни съпернички: Индия, която увеличава капацитета си за нанасяне на междуконтинентални удари и ускорява производството на плутоний, и Пакистан, който се стреми да компенсира превъзходството на Индия в обикновените оръжия.

Пакистанският ядрен арсенал може съществено да нарасне през идното десетилетие, предупреждават от  СИПРИ.

Стокхолмският международен институт за изследване на мира е основан през 1966 гаденя от шведския парламент. Институтът проследява военните разходи и конфликтите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници