Борисов: Запазването на собствеността върху газопреносната система е стратегическа задача за България

Борисов: Запазването на собствеността върху газопреносната система е стратегическа задача за България
БГНЕС
A A+ A++ A

Запазването на собствеността върху газопреносната система е изключително важна, стратегическа за България задача, заяви министър-председателят Бойко Борисов. Темата той коментира след разговорите му днес с еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Борисов каза още, че очаква от Европейската комисия и от еврокомисар Вестагер разбиране и помощ по всички "спорни" теми. Той добави, че трябва да се изпълнят доста предписания, съгласно европейските директиви, но някои от темите не могат да станат веднага и трябва да се прояви разбиране.

В разговорите днес са обсъдени различни проекти и проблеми, сред които с руските тръби, които стоят на българските пристанища и с процедурите, които текат по "Южен поток", отбеляза още премиерът.

Маргрете Вестагер посочи важната роля на страната ни в изграждането на Европейски енергиен съюз. Сигурността на доставките и достъпните цени са важни за всеки европейски гражднин, каза еврокомисарят и добави, че бавно и постепенно трябва да се извърви този преход на енергийните ни системи така, че да се постигнат и ангажиментите, свързани с изменението на климата.

В тази връзка имаме много общи неща - желанията на България не само в газовия сектор, но и прехода към използване на възобновяеми източници, посочи Вестагер. По думите й сътрудничеството с България е отлично. Българските приоритети са сходни на европейските и са част от тях, добави гостът.

#Борисов #газопреносна система #собственост

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници