България основен износител на оръжия за Сирия! А кой ги ползва - умерени бунтовници или терористи?

България основен износител на оръжия за Сирия! А кой ги ползва - умерени бунтовници или терористи?
БГНЕС
A A+ A++ A

Депутатът от левицата Петър Кънев заяви в Бургас, че по независещи от нас причини оръжейните заводи и оръжейният бизнес в България се чувстват доста комфортно.

"Информацията за миналата година е, че над 650 млн. долара са приходите на оръжейния бизнес в страната ни. Само преди година и половина сумата беше 120 милиона долара. Касае се за в пъти увеличение на обемите", уточни той.

По думите му това производство е само за износ. Основен купувач са американски компании. Според депутата производството след това се препродава на Сирия и Ирак.

„Оръжия за Сирия се товарят на летище София, това става с огромни самолети, които кацат на правителствената стоянка”, каза полк. Славчо Велков в студиото на „Тази сутрин” по bTV.

От видеоклип разпространен в интернет става ясно, че българската фирма „Ахелой ОПМ” доставя оръжия за умерените бунтовници в Саудитска Арабия. bTV потърси фирмата за коментар, но от там са казали, че не могат да говорят.

„Тези огромни количества оръжие понякога пренощуват на летище София в хангарите, което без съмнение е опасно. Ако това оръжие не е добре охранявано, представете си какво може да стане”, допълни още Славчо Велков.

Той поясни, че българските фирми, които изнасят оръжия за Близкия Изток не са държавни, а частни. „Доколкото ми е известно, през март една от тези пратки е била проверявана от ДАНС за съвместимост от товара по документи и реално натоварения”, допълни Велков.

„От есента на 2014 г. до април тази година български фирми за изнесли над 2000 тона оръжие и боеприпаси за региона, това е нормално количество”, поясни още Велков.

По думите му единствената опасност за страната ни е ако случайно някоя от групировките в Близкия Изток разбере, че оръжия са произведени в България. „Политиците трябва да се замислят за контрола на тази търговия, която по документи е законна, но може да формира една сериозна заплаха за националната сигурност на България”, допълни Велков.

„Ако тези оръжия активно причиняват смърт и щети, те могат да припознаят производителя на оръжието като враг”, допълни експертът.

#Сирия #Близкия изток #Петър Кънев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници