Президентът на Германия Йоахим Гаук няма да се кандидатира за втори мандат

Президентът на Германия  Йоахим Гаук няма да се кандидатира за втори мандат
Йоахим Гаук / БГНЕС
A A+ A++ A


Президентът на Германия  Йоахим Гаук заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат на поста, като причина за това е неговата напреднала възраст. „Бих искал да ви кажа, че взех решение да не се кандидатирам отново за поста“, посочи 76-годишния държавен глава по време на пресконференция в двореца Белвю в Берлин, предаде АФП.

Гаук – харизматичен бивш протестантски пастор, печели подкрепа като активист за човешки парва в комунистическата Източна Германия и като участник в движението за свалянето на Берлинската стена през 1989 г. Неговото решение да се оттегли от надпреварата за втори мандат усложнява политическото уравнение за канцлера Ангела Меркел, на която й предстоят парламентарни избори през следващата 2017 г.

Държавният глава на Германия, който има предимно церемониални функции, се избира от Федералното събрание – специален орган, който се свиква единствено с тази цел на всеки четири години. Събранието се състои от 1240 делегати, половината от които депутати на Бундестага, а другата половина са представители на парламентите на федералните провинции. Те избират президент сред всички кандидати, които се издигнат от политическите партии.

Изборът на нов президент също трябва да стане през 2017 г. Сред възможните кандидати на консерваторите за поста са финансовият министър Волфганг Шойбле, председателят на парламента Норберт Ламерт и баварският премиер Герда Хаселфелд.

#Йоахим Гаук #втори мандат #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници