5 юни - Световен ден на околната среда: За нулева толерантност към незаконната търговия с диви животни

5 юни - Световен ден на околната среда: За нулева толерантност към незаконната търговия с диви животни
Световният ден на околната среда тази година е под мотото „За живота на дивите животни”. / БГНЕС
A A+ A++ A

Световният ден на околната среда тази година е под мотото „За живота на дивите животни” (Go wild for life. Zero tolerance for the illegal wildlife trade). Ще се постави акцент пред обществеността върху идеята за нулев толеранс към нелегалната търговия с диви животни.

През годините честването на Световният ден на околната среда на 5 юни се е превърнало в значима глобална платформа за ангажиране на обществото в проблематиката за опазване на околната среда в над 100 държави. Това е добра възможност за хората да допринесат в грижата за околната среда, обединявайки индивидуалните си усилия в позитивно въздействие върху планетата.

Бумът на незаконната търговия с диви животни ерозира ценно биоразнообразие на Земята, ограбва от природното ни наследство и води цели видове до ръба на изчезването. Престъпността, която заплашва дивата природа застрашава емблематичните слонове, носорози, тигри, горили и морски костенурки. През 2011 г. подвид на Явански носорог изчезна във Виетнам, докато последните западни черни носорози изчезнаха от Камерун същата година. Човекоподобните маймуни са изчезнали от Гамбия, Буркина Фасо, Бенин и Того.

Който и да си, където и да живееш, покажи нулева толерантност за незаконната търговия с диви животни в слово и дело, и направи разликата, апелират организаторите.

Световният ден на околната среда, който се отбелязва всяка година на 5 юни представлява най-значимият и известен глобален ден за положителна промяна на околната среда. Провъзгласен е на 27-та сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция (Резолюция № A/RES/2994 (XXVII) от 15 декември 1972 г. На този форум е приета декларация за околната среда, представляваща първия международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана на 5 юни – денят на начало на работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г. В своята резолюция Общото събрание призовава държавите и организациите членуващи в ООН ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, потвърждаващи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.

На 27-та сесия на Общото събрание на ООН е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Именно под егидата на ЮНЕП ежегодно се отбелязва този ден.

Всяка година на този ден се присъжда основната награда на ООН в областта на околната среда и развитието – Глобал-500, на държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда. Световният ден на околната среда е възможност за всеки човек да осъзнае отговорността си към Земята и да се превърне в посланик на промяната.

Над 50 ученици от Образцова математическа гимназия – Пловдив и Езикова гимназия „Иван Вазов“ ще посетят Природонаучния музей в Пловдив. С инициативата ще бъде отбелязан Световния ден на околната среда. Учениците ще имат възможността да видят и дигиталния Планетариум, изграден през миналата година. На 5 юни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева ще присъства на празник за Световния ден на околната среда, организиран от МОСВ и Регионалната инспекция по околната среда и водите – София. Събитието е от 10.00 ч. до 12.00 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници