Собственици на малки ВЕИ централи: Чувстваме се крайно ощетени от държавата

Собственици на малки ВЕИ централи:  Чувстваме се крайно ощетени от държавата
БГНЕС
A A+ A++ A

Представители на малки ВЕИ централи за пореден път протестираха - този път пред Министерски съвет, с искане парламентът да отмени параграф 18 в Закона за енергетиката и КЕВР директно да определи изкупни цени на електроенергия от засегнатите фирми, предаде репортер на БГНЕС.

„Днес сме тук, защото се чувстваме крайно ощетени от държавата. Държавата в лицето на председателя на енергийната комисия Делян Добрев ни излъгаха. Накараха ни да инвестираме, след което се мъчат да ни фалират. С промените в Закона за енергетиката се въведе параграф 18, който ни намали цената, по която ни изкупуват енергията 8 пъти. Това беше предложение на Делян Добрев, което ни води до абсолютен фалит. Вече 8 месеца се мъчим да се срещаме с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и Делян Добрев, но никой не ни обръща внимание”, каза пред БГНЕС Красимир Стефанов. Според него президентът е могъл да сезира Конституционния съд.

„Параграф 18, освен че ни убива, е противоконституционен, защото държавата е определила правила-гарантирала е, че 20 години ще ни изкупува енергията. На тази база сме си направили бизнес планове, взели сме заеми и сме инвестирали, като сме гарантирали пред банките, че с тези пари, които държавата ни е обещала да получаваме, ще си върнем кредита. В момента нямаме възможност да си върнем кредита и нямаме възможност да си плащаме текущите разходи”, обясни Стефанов.

Той поясни, че всички фирми, които са кандидатствали по програмата „Развитие на селските райони” са застрашени от фалит. Всеки е вложил между 30 и 50% собствена инвестиция. Някои фирми вече са фалирали. „Ако няма чуваемост занапред, ще продължим отново с гражданско неподчинение. Лъжите на депутатите, че сме завишавали сметките и че сме работили нощно време, безкрайно много ни обиждат”, подчерта Красимир Стефанов.

ВЕИ централите са изправени пред фалит, което не може да продължава вечно, смята и Александър Тодоров. „Създаде се погрешно мнение, че фотоволтаиците са супер богати, което няма нищо общо, защото сме изправени пред фалит, изтеглили сме кредити. Заложени са ни и двата апартамента и банката иска да ни ги взема, защото не може да си изплащаме кредита. Създаде се едно погрешно мнение, че фотоволтаичните централи са много лоши, а целият свят върви натам”, заяви Тодоров. Той коментира, че фирмите не искат държавата да ги кара да фалират, което прави с тези условия.

„В момента искат да ни купуват енергията на 0,10 ст., но няма зелена енергия, която да се изкупува на тази цена. Защитихме проекти във Фонд „Земеделие”, а правилата се промениха. Ще продължим с протестите-друго не ни остава”, зарече се той. „Протестирам заедно с моите колеги срещу параграф 18, който ни обрича на фалит. Ние сме тук, за да се борим КЕВР да има право да определи изкупните ни цени, които да гарантират нормална възвращаемост на нашите инвестиции”, заяви и Светла Радоева. Тя се оплака, че в момента приходите на ВЕИ централите са нулеви, защото изкупната им цена е намалена с 80%. В най-слънчевите месеци нейната стокиловатова централа реализира приходи от 1000-1200 лв., а разходите й са между 1000-1400 лв. „Една годна се борим управляващите да ни чуят, но към момента няма развитие на казуса ни”, обясни още Радоева.

#протест

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници