Ердоган: Мюсюлманските семейства не бива да ползват контрацептиви, никой не може да се меси в работата в Аллах

Ердоган: Мюсюлманските семейства не бива да ползват контрацептиви, никой не може да се меси в работата в Аллах
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

"Трябва да умножим наследниците си. Говорят за планиране на населението, за контрацептиви. Нито едно мюсюлманско семейство не бива да подхожда така. Никой не може да се меси в работата в Аллах. Основният дълг тук е на майките."

Това заяви турският президент Реджеп Ердоган в реч в Истанбул, цитирана от агенция "Ройтерс".

Не за пръв път президентът изразява консервативните си възгледи спрямо ролята на жените в обществото. През март той заяви, че Турция не е длъжна да защитава правата им по същия начин, по който го прави Западът. Съпругата му Емине смята османския харем за "училище, подготвящо жените за живота".

Макар Турция да е светска република, Емине Ердоган и дъщерите ѝ винаги са с хиджаб и консервативно облекло на публични събития. До 2013 г. носенето на мюсюлмански забрадки в университетите, училищата и държавните учреждения бе забранено и беше легализирано при управлението на Партията на справедливостта и развитието (AKP) на Ердоган. Тогава той коментира, че светската забрана е била дискриминация спрямо отдадените на религията туркини.

Миналата година вицепремиерът Бюлент Арънч предизвика скандал, нареждайки на депутатка от опозицията: "Госпожо, млъкнете! Като жена вие трябва да млъкнете!" Година по-рано той коментира, че е непристойно жените да се смеят на обществени места и да бъдат "подканящи с поведението си".

 

 

#Турция #Реджеп Ердоган #Емине Ердоган #контрацептиви #хиджаб #президент #жени

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници