Плевнелиев: България ще бъде отговорен член на ЕС

Плевнелиев: България ще бъде отговорен член на ЕС
България с действията си е пример за отговорно и устойчиво управление на публичните финанси изцяло в интерес на следващите поколения, посочи Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Трудностите са предвестник за един нов етап на силна и обединена Европа - не Европа на две или три скорости, а Европа на солидарността и отговорността, заяви президентът на България Росен Плевнелиев.

„Настоящата криза може да се преодолее единствено с решителност и кураж. Няма лесни решения за излизане от кризата и затова днес се търсят предимно решения за икономически растеж“, обясни Росен Плевнелиев на среща със студенти в аулата на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ по повод Деня на Европа 9 май, предаде БГНЕС.

Според президента държавните разходи трябва да се поставят на устойчиви нива с повишаване на конкурентоспособността и на производителността на труда.

„България с действията си е пример за отговорно и устойчиво управление на публичните си финанси изцяло в интерес на следващите поколения, на младите лидери“, посочи Росен Плевнелиев.

Той подчерта, че България ще бъде отговорен член на Европейския съюз и ще спази ангажиментите си към Пакта за финансова стабилност, който лидерите на еврогрупата учредиха, за да предотвратят развитието на дълговата криза.

Новоизбраният президент на Франция Франсоа Оланд веднага заяви, че ще иска преразглеждане на договора за пакта, а германският канцлер Ангела Меркел беше категорична, че пактът не подлежи на преразглеждане.

„Когато една държава си сложи подписа под какъвто и да било документ, най-лошият сигнал, който може да излъчи, е да се отметне от подписа си“, допълни Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за реакцията на България на фона на намеренията на Франсоа Оланд.

Държавният глава изрази убеденост, че България скоро ще стане част от Шенгенското пространство, а историята на обединена Европа тепърва ще се пише.

„За да е сигурен член на ЕС, България трябва да направи още много реформи. Трябва да имаме работеща система на правораздаване, да подобрим средата за правене на бизнес“, каза президентът.

Той бе категоричен, че в XXI век, освен земята, магистралите, машините, основното средство за труд е човешкото знание.

#Росен Плевнелиев #президент #Президент на България #Ден на Европа #9 май #Европейски съюз #ЕС #фискален пакт #Франсоа Оланд #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Акценти

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници