100 тона злато лежат плитко под Трън

100 тона злато лежат плитко под Трън
Прогнозният капацитет на находищата край Трън е за около 100 тона злато.
A A+ A++ A

Край българското село Трън, на 60 км западно от София, има златни и сребърни залежи, разположени плитко под земната повърхност.

Според проучванията на канадската компания „Юромакс Рисорсиз“ (EurOmax Resources Ltd.), която притежава концесии за проучване и добив на благородни метали, край Трън са идентифицирани поне 7 зони със залежи на благородни метали.

Зоните са групирани в две основни области, наречени Малкият хълм и Големият хълм, предаде „Дарик финанс“.

Последните сондажи на Малкия хълм са извадили материал от пласт, разположен на дълбочина 12,8 метра в скалите, като добитият материал е 975 грама сребро от тон руда.

Установена е и златна жилка, като сондажите на 20,1 метра дълбочина са извадили 1,25 грама злато на тон руда.

Още в края на 2011 г. тогавашният министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обяви, че канадската компания, открила златни залежи в Западните Родопи и край Трън, може да кандидатства за добив на злато, след като преминат законовите процедури за търговско откритие и отдаване на концесия на находищата.

Министерството на икономиката вече е издало удостоверения за географски открития край Ракитово в Западните Родопи и край западната ни граница до Трън.

По предварителни данни в Родопите преобладават руди със завишено съдържание на сребро, докато в Трън основно са златните залежи, които могат да се извличат чрез подземен добив.

Прогнозният капацитет на трънските находища е за около 100 тона злато, докато при Ракитово очакванията са за добив на 7 т злато и 100 т сребро.

Географските открития са направени от двете дъщерни дружества на канадската компания „Трейс рисорсиз“ (Trace resources) и „Юромакс сървисис“ (Euromax services).

Първата е проучвала подземните недра в Ракитово, а втората - при Трън. Не е ясно дали двете компании вече са подали заявление за получаване на удостоверение за търговско откритие, чиито процедури продължават от една до три години, поясниха експерти.

В съобщението си от вторник до инвеститорите и обществеността от канадската компания „Юромакс Рисорсиз“ уведомяват и за продажбата на дъщерното им предприятие „Трейс рисорсиз“, което притежава права върху концесии в Брезник и Ракитово.

Без да се назовава името на купувача по сделката, става ясно, че той е платил 3,5 млн. канадски долара, които ще бъдат платими, ако се потвърдят хипотезите за залежи от благородни метали там и докладът по оценка на въздействието върху околната среда е положителен за продължаване на проучвателните дейности в района.

#Ракитово #находище #злато #Трън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници