Българският език проби в САЩ, признават го за официален

Българският език проби в САЩ, признават го за официален
A A+ A++ A

Българският език е признат за официален в американски щати като Илинойс.

В област Кук например на български данъчната администрация работи успоредно с английския. Това показва изследване, проведено от Института за български език към БАН ("Българският език на ново място по света"). Това се очаква да направят и други щати, обясни на доц. д-р Ана Кочева от академията, която е автор на карта на българоезичните по света.

В източната част на САЩ учени организират конгреси, на които официалните езици са български и английски. Имаме толкова изследователи там, че могат да си позволят такъв лукс, разказа досегашният ректор на Медицинския университет в София акад. Ваньо Митев пред в. "Труд".

В Австрия пък азбуката ни е официално призната за матуритетна. Това означава, че в училище може да се държи матура на нашия език.

Родните езиковеди са категорични, че зад граница българският се разпространява с бързи темпове - не само в изгубени от страната ни територии след Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, но в държави от Новия свят, и не само.

В сряда стана ясно, че според проучването на БАН около 15 млн. души по земното кълбо говорят езика ни. В момента населението ни е 7,3 млн. души, но страната ни има огромна историческа диаспора по света, а с разрастването й се увеличава и броят на училищата ни зад граница, коментира директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров.

#български #САЩ #щат #администрация

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай