9 май – Ден на победата, Ден на Европа

9 май – Ден на победата, Ден на Европа
В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Страните – членки на Европейския съюз, отбелязват на 9 май Деня на Европа – на този ден преди 62 години е направена първата стъпка към създаването на обединена Европа.

На фона на опасността от Трета световна война, която би погълнала цяла Европа, през 1950 г. френският министър на външните работи Робер Шуман прочита пред международната преса декларация, в която се призовават Франция, Германия и други европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като „първа стъпка към европейска федерация“, припомня БГНЕС.

Робер Шуман предлага да бъде създадена наднационална европейска институция, която да управлява въгледобивната и стоманодобивната индустрия - сектор, който по това време е бил в основата на военната мощ.

Страните, към които той отправя призива си, почти са се били унищожили взаимно в ужасен конфликт, оставил след себе си чувството на материално и морално опустошение. Затова всичко започва на този ден.

Затова на срещата на лидерите на ЕС в Милано през 1985 г. е взето решение 9 май да се чества като Ден на Европа.

В България 9 май е обявен за Ден на Европа с Постановление № 54 на Министерския съвет от 29 март 2005 г.

Оттогава 9 май символизира стремежа към единство, мир и просперитет в Европа.

Денят на Европа е повод за празнични изяви в много европейски държави. Това е още един начин хората от различни нации да се чувстват обединени европейци. Тази дата става символ на Обединена Европа наред със синьото знаме със златни звезди, Одата на радостта от Деветата симфония на Бетовен по текст на Фридрих Шилер и единната валута.

Всяка страна, избрала демократично да се присъедини към Европейския съюз, подкрепя неговите основни ценности – мир и солидарност.

Тези ценности намират израз в икономическо и социално развитие с екологични и регионални измерения, които гарантират достоен жизнен стандарт на всички граждани.

Въпреки че Европа съществува от векове, елементите, които са я обединявали при отсъствието на правила и институции в миналото, са били недостатъчни, за да предотвратят ужасни трагедии.

Днешната амбиция е да се изгради Европа, уважаваща свободата и идентичността на всички нейни граждани.

На 9 май руснаците и народите на бившия Съветски съюз отбелязват Деня на победата след победния завършек на Великата отечествена война през 1945 г.

Годишнината от края на Втората световна война (1939–1945) се отбелязва в страните от антихитлеристката коалиция като Ден на победата.

На 8 май 1945 г. Германия подписва пакт за безусловна капитулация със Съюзническите сили.

По изрично настояване на Йосиф Сталин ден по-късно началникът на генералния щаб на Вермахта, фелдмаршал Вилхелм фон Кайтел, подписва отделно германската капитулация само със СССР.

Представителството на Европейската комисия в България и Информационното бюро на Европейския парламент в България организират празнична програма по повод днешния 9 май – Деня на Европа, съобщиха от представителството на ЕК.

Програмата ще започне с публична дискусия на тема „Пет години България в Европейския съюз. Да предадем идеите на Европа в университета. Изчерпан ли е европейският проект?“, която ще бъде открита от комисар Кристалина Георгиева заедно с президента на Република България Росен Плевнелиев в 10:00 часа в Аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

От 11 часа в криптата на Храм-паметник „Св. Александър Невски“ ще се проведе публична дискусия „5 години в ЕС — през красивите умове на България“, предшествана от програмна реч на Николай Младенов, министър на външните работи на Република България.

„Одата на радостта“ от Девета симфония от Лудвиг ван Бетовен в изпълнение на 30 училищни и общински оркестъра ще звучи в София пред Народния театър „Иван Вазов“ и в още 25 града на страната точно в 12:00 часа.

От 19:30 часа в зала 1 на НДК е откриването на Дни на европейското кино, по време на които при свободен вход ще бъдат показани 21 филма от общо 18 страни.

Денят на Европа ще бъде отбелязан и с фотоизложба „5 години членство на България в ЕС“ пред Народния театър „Иван Вазов“ от 7 до 13 май, и фотоизложба „Европейският парламент: Брюксел — Страсбург — България" от 7 до 18 май в Столична библиотека.

#9 май #Ден на Европа #Ден на победата #Европейски съюз #ЕС #Кристалина Георгиева #Росен Плевнелиев #Николай Младенов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници