Борисов на „тежки“ преговори с еврокомисаря за енергетиката

Борисов на „тежки“ преговори с еврокомисаря за енергетиката
БГНЕС
A A+ A++ A

Днес имам изключително тежки преговори с комисаря за енергетиката. Това подчерта премиерът Бойко Борисов в интервю за Нова телевизия. Той коментира, че иска да говори за това, защото „искат да ни накажат за тръбите”. „В момента нашето твърдо геополитическо, не само поведение, но и виждате колко неща се направиха в отбраната, колко се направиха в диверсификацията за газовите източници, интерконекторите, които се правят с Румъния, Сърбия, Гърция”, посочи премиерът.

С Ципрас в Истанбул се разбрахме, на 1 юни ще дойде, да ми каже как вървят темите по Южния газов коридор. Ако минава през България и взимаме транзитни такси това ще е добре. „Когато утре на пазара имаме от една страна руския газ, за който имаме дългосрочен договор, в момента цената на газа в България, може би е най-ниската в Европа”, обясни Бойко Борисов.

„С политическа воля махнахме 3 газови посредника, знаете ли какви интереси за няколко стотин милиона долара на година съм нарушил”, посочи премиерът. „Защо друг 25 години не го махна. Защо друг не пусна да имаме два крана, един с руска газ, с Черноморска газ, и един с конектора с Гърция”, попита премиерът Борисов.

Намирането на газ и петрол ще е в ущърб на икономическите интереси на Русия, смята той. Аз на Путин съм му го казал лично - че ние това ще правим и че това е българският интерес. Няма как да се зарадва той. В същото време направихме всичко възможно да се увеличи броят на руските туристи –той вече се е увеличил два пъти, обясни Борисов.

“На мен не ми е нужно нито някой да ми помага евроатлантически, защото сме доказани в тази сфера, нито ми е нужно да ми прави контакти с Русия, защото нашият интерес там винаги съм го защитавал”, подчерта той. „Руснаците се убедиха, че по-добре да работят с хора, които имат принципи, когато кажат да е да, отколкото с такива, които ще ги лъжат, че ще правят големи шлемове, а всъщност нищо няма да стане”, коментира Бойко Борисов. По думите му, в общата глобална политика за геостратегическо разпределение България винаги е била в сферата на Русия.

 

 

 



#Борисов #Русия #Ципрас #цени на газ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници