Ненчев: Износът на отбранителната ни индустрия е нараснал с 50%

Ненчев: Износът на отбранителната ни индустрия е нараснал с 50%
БГНЕС
A A+ A++ A

През 2015 година износът на отбранителната ни индустрия се е увеличил с 50% спрямо предходната година, продадени са изделия за над 640 млн. евро. Подемът ясно се вижда в развитието на ВМЗ Сопот, например, където наскоро бяха открити два нови цеха, запълват се 1000 работни места.

Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев в Пловдив при откриването на 12-ото издание на Международното изложение на отбранителна техника "Хемус 2016". Изложбата се провежда на всеки две години, този път интересът към нея е засилен.

Официални делегации са изпратили повече от 20 държави, сред които Алжир, Белгия, Босна и Херцеговина, Грузия, Египет, Камерун, Китай, Кувейт, Нигерия, Пакистан, Турция, Южна Корея и други. Делегациите се ръководят от министри на отбраната и висши чиновници и офицери.

63 фирми и организации от девет държави представят нови техники и технологии в отбранителната промишленост. Експонатите са изложени в няколко центъра- "Автобронетанкова техника", " Въоръжение и оптични прибори", "Средства за индивидуална и балистична защита", "Специална техника", "Авиационна техника" и "Системи за моделиране и симулации".

В изложението присъстват и научните центрове у нас, които имат за предмет на дейност иновации в тази сфера- Военни училища, три технически университета, Военната академия. Новост е и участието на Министерството на вътрешните работи, което е напълно оправдано от акцента върху антитероризма в изложбата.

41 от изложителите са български.



#Ненчев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »