Кристалина Георгиева: Нито един проблем няма да постави Европа на колене

Кристалина Георгиева: Нито един проблем няма да постави Европа на колене
Според Кристалина Георгиева най-болезненият проблем в Европейския съюз е този със заетостта. Снимка: БГНЕС, Архив
A A+ A++ A

Проблемите на Европа не са лесни, но нито един от тях не е в състояние да ни постави на колене, заяви еврокомисарят за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

По думите на европейския комисар, който е на посещение в България, Европа има много резерви и дълговата криза е тежка за тези страни, в които дълговото бреме е най-високо.

„Но ако погледнем капацитета на Европа и колко от него е използван до този момент, можем да сме спокойни, че имаме още много сериозни резерви, за да се справим с този проблем“, посочи тя пред агенция „Фокус“.

„За първи път в Европа от създаването на Европейския съюз виждаме страните на различно място. Разстоянието между тези, които са много добре, и тези, които не са толкова добре, трябва да се скъсява. Това е най-сериозната ни задача“, каза тя.

Според Кристалина Георгиева най-болезненият проблем е този със заетостта.

„Само с пълното използване на перспективите за зелен растеж (което означава за България енергийна ефективност, което означава повече възможности за малки и средни фирми) може в рамките на следващите години да се създадат 5 000 000 работни места. Или въпросът за иновациите. В Европа имаме един много глупав проблем – това, че струва много скъпо за фирмите да въвеждат патенти в действие. Създаването на европейски патент може да създаде 3.7 милиона работни места в най-ценната област – иновациите. Какво се получава – понеже е много скъпо и много трудно да се иновира в Европа, хората си вземат откритията и отиват в САЩ, където е с десетина пъти по-евтино. Премахването на тези бариери пред европейските фирми и пред европейската икономика може много бързо и ефективно да реши до голяма степен проблема със заетостта“, обясни европейският комисар.

„В Европа има 23 милиона малки и средни фирми и приблизително толкова милиона безработни. Ако всяка една малка или средна фирма е в състояние да наеме още един човек, проблемът за безработицата си отива. Европейците трябва да сме малко по-оптимистични. Да, имаме сериозни проблеми, но имаме и много резерви – в развитието на сближаването, на конвергенцията на нашите икономики, за да решаваме тези проблеми“, каза още Кристалина Георгиева.

„Живеем в трудно време, но Европа е най-силната икономика в света и е в състояние да реши проблемите си“, подчерта тя.

#Кристалина Георгиева #еврокомисар #България #Европа #САЩ #Европейския съюз #растеж #безработица

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници