Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън спечели награда за обида в рими срещу Ердоган

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън спечели награда за обида в рими срещу Ердоган
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън победи в конкурс на британското списание „Спектейтър“ за най-обидно стихотворение по адрес на турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Наградата му е 1000 лири.

В неговото петостишие, издържано в стил лимерик, се говори за любов между „пича от Анкара“ и коза. Борис Джонсън, чийто прадядо е турчин, смята, че който желае да се шегува с турския президент, трябва да има такава свобода във всяка европейска страна.

Участието му в конкурса е отговор на съдебното преследване в Германия по турско настояване срещу комика Ян Бьомерман, който на 31 март прочете по телевизия Це Де Еф оскърбително стихотворение за Ердоган, представящо го като зоофил и педофил. Турският президент бе наречен „отвратителен первезник“ и „козоел“, надарен с „мъничък член“ и „сбръчкани тестиси“.

Бьомерман прибегна до преки обиди, след като на 17 март Анкара поиска от Берлин да цензурира друг телевизионен канал А Ер Де заради сатирично предаване. Окръжният съд в Хамбург се произнесе преди два дни срещу комика и му забрани да изпълнява повече подигравателното си стихотворение за Ердоган под заплаха да го глоби 250 000 евро и да го лиши от свобода до шест месеца. Забраната е частична, защото съдът цензурира 18 от всичките 24 стиха. Така че Бьомерман може да продължи да изпълнява само шест.

Написаният от Борис Джонсън лимерик е според определението в Уикипедия „кратка лирична миниатюра, без смисъл, най-често гротесков стих с определен стоеж на строфата, същояща се от пет реда. Схемата на римуването е: аа-бб-а. Същността на съдържанието е анекдот с рима и има постоянен наратив:

Първият ред представя героя и случката.
Вторият ред е действието (често тук се появява и втори герой).
Трети и четвърти ред са кулминацията.
Петият ред е неочаквана и абсурдна развръзка на миниатюрата.
Тази лирична форма носи името на ирландския град Лимерик (Limerick) и води началото си от Викторианска Англия, често с неприлично, порнографско и светотатско съдържание е била популярна в мъжките клубове.“
На английски награденото стихотворение звучи така:
There was a young fellow from Ankara
Who was a terrific wankerer
Till he sowed his wild oats
With the help of a goat
But he didn’t even stop to thankera.

Приблизителният превод без претенции за художествено изящество е следният:

Имаше един пич от Анкара,
който бе страхотен чекиджия.
Докато сееше дивия си овес,
му помагаше една коза,
но той дори не спря, за да й благодари.

Прадядото на Борис Джонсън е турският журналист Али Кемал, който за кратко е бил дори министър на вътрешните работи в правителството на Ахмед Тефлик Паша. Синът му Осман Али (дядото на Борис Джонсън) се преселил през 20-те години на миналия век във Великобритания и се прекръстил на Уилфред Джонсън.

 

 

 

 

 

 

#Борис Джонсън #Реджеп Ердоган #обида #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници