Матурата по български език и литература се провежда днес при драконовски мерки за сигурност

Матурата по български език и литература се провежда днес при драконовски мерки за сигурност
БГНЕС
A A+ A++ A

52 089 зрелостници се явяват на държавния зрелостен изпит по Български език и литература днес. В 5.10 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература за XII клас.

На 41-ви въпрос се падна вариант номер 13, но кой автор и произведение се крие зад този номер, ще стане ясно след 9.00 часа. Повече от 11 милиона комбинации на варианти, от които се падна един, беше заложило образователното министерство.

Държавният зрелостен изпит по български език и литература започна в 8.00 часа и ще продължи 4 часа. Форматът е тест - въпроси с избираем отговор, въпроси, изискващи кратък свободен отговор, и създаване на текст. Всеки изпит се оценява с максимум 100 точки.

На матурата по български език и литература зрелостниците имат възможност да избират в какъв жанр да създадат аргументативния текст - интерпретативно съчинение или есе.

Зрелостният изпит ще се проведе под строг надзор, категорични са от образователното министерство. За първа година всеки ученик ще е със специално запазено и точно определено място в изпитната зала.

Засилени мерки за сигурност срещу преписвачи - камери за видеонаблюдение със звук, точно определени места за учениците и разбъркани въпроси в тестовете. Повече от 14 хиляди души ще следят за опити за измама в залите за изпитите, коридорите и тоалетните в училищата.

Обявяването на резултатите ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието. Скалата за превръщане на резултатите в оценки ще се утвърди след проверката на всички изпитни работи в зависимост от обобщените резултати в точки на випуска.

#матура по български език и литература #оценяване #мерки за сигурност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници