Стратегически план на Брюксел разкрива: ЕК възнамерява да развива активно ядрената енергетика

Стратегически план на Брюксел разкрива: ЕК възнамерява да развива активно ядрената енергетика
Марош Шефчович / БГНЕС
A A+ A++ A

Европейската комисия възнамерява активно да инвестира в ядрената енергетика, въпреки отказа на Германия от нея. „Шпигел“ съобщава за стратегическия документ на Евросъюза, в който правителствата на държавите-членки са призовани да засилят своето сътрудничество в сферата на разработването, развитието, финансирането и строителството на съвременни реактори.

По-конкретно ЕК лобира за изграждането на мини-АЕЦ, първата от които се предвижда да бъде пусната в експлоатация не по-късно от 2030 г.

ЕС трябва да запази технологичното си превъзходство в ядрения сектор, се подчертава в документа.

Според информацията на „Шпигел“, този план ще легне в основата на енергийната политика на ЕС, след като бъде подписан от еврокомисаря по енергетиката Марош Шефчович на 18 май и утвърден от Европейския парламент.

Експертите обясняват разработката на тази стратегия с две причини: стремежът на Евросъюза да намали своята зависимост от руския газ и да намали отделянето на парниковите газове в атмосферата в съответствие с ангажиментите, поети в рамките на Парижкото климатично споразумение.

В 14 страни-членки на ЕС работят 131 ядрени реактора с обща мощност около 121 гигавата.

В същото време Германия се намира в процес на пълен отказ от ядрената енергетика и планира да закрие последната си ядрена централа през 2022 г. Заради това си решение правителството на канцлерката Меркел в момента е подсъдимо за десетки милиарди евро от енергийните компании.

 

#ЕК #Марош Шефчович #парниковите газове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници