МВФ: Еврозоната трябва да позволи на Гърция да не обслужва външния си дълг до 2040 година

МВФ: Еврозоната трябва да позволи на Гърция да не обслужва външния си дълг до 2040 година
БГНЕС
A A+ A++ A

Еврозоната трябва да даде възможност на Гърция да пропусне плащанията на лихви или на главница по спасителните си заеми до 2040 година. За това настоява Международният валутен фонд /МВФ/ съобщава "Уолстрийт Джърнъл" позовавайки се на информация от официални служители, запознати с преговорите.

МВФ също така иска кредитите за Гърция да намаляват постепенно в следващите десетилетия и най-късно до 2080 година.

Съгласно предложението на МВФ, лихвеният процент на Гърция по кредитите, предоставени от еврозоната, трябва да бъде фиксиран за следващите 30-40 години при сегашното си средно равнище от 1,5%, като всичките лихвени плащания да бъдат отложени, докато не започне процес на намаляване на кредитирането, предаде БНР.

Предложението на Фонда, което е било представено на правителствата от еврозоната в края на миналата седмица, ще запази годишните нужди на Атина за обслужване на дълга под 15% от брутния вътрешен продукт на страната, според относително песимистичната прогноза МВФ за дългосрочната икономическа траектория на Гърция.

Исканията на водещата международна институция излизат далеч извън рамките на заявеното желание от страна на гръцките кредитори от еврозоната, как да помогнат на Гърция да възстанови своето финансово здраве в дългосрочен план.

Представителите на еврозоната, водени от Германия, не са склонни да направят такива големи отстъпки по отпусканите от тях кредити на Атина, които в момента надминават вече малко над 200 млрд. евро и ще бъдат увеличени с още близо 60 млрд. евро, според договорената през миналата година трета спасителна програма.

Германия, която е доминиращата икономическа сила в еврозоната, също така настоява МВФ да се присъедини отново към кредиторите, спасяващи Гърция. Фондът обаче все още не е подписал третата спасителна програма, договорена през миналото лято, напомня "Уолстрийт Джърнъл".

От дълго време насам немският канцлер Ангела Меркел гледа на МВФ като на съществен елемент за доверието в гръцкия спасителен план. Нейното правителство обеща през миналата година пред Долната камара на германския парламент - Бундестаг, че МВФ ще се присъедини към новата спасителна програма, преди Европа да започне да изплаща в бъдеще договорените с властите в Атина средства.



#МВФ #еврозоната #Гърция #външен дълг #кредиторите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници