Язовир „Студена“ прелива - контролирано

Язовир „Студена“ прелива - контролирано
БГНЕС
A A+ A++ A

Прелива язовир "Студена", съобщи пред БТА началникът на язовирния район Бойко Кадуски. Водата в момента е 19 см над преливника на водоема и изтичат свободно по 1340 л/сек.

Притокът в язовира е 2394 л/сек., на населението и на предприятия се подават 1325 л/сек.

От "В и К"-дружеството се стремят да поддържат завирен обем в този сезон от около 21 млн. куб. м.

От ВиK Перник обаче заявиха, че няма опасност. Нивото на язовир Студена в Пернишка област е нормално, въпреки валежите от последните дни, съобщиха за БГНЕС от фирмата.

От дружеството са категорични, че няма опасност от преливане на язовир Студена, а само се създава излишна паника. От там подчертаха още, че язовирът контролирано се изпуска, което е нормално за сезона.

От МРРБ уточниха, че високите води, вследствие на валежите от последните дни, са нормални и очаквани.

В изпълнение на месечния график за месец май на настоящата година, обемът на язовир „Студена“ се поддържа да не надвишава 21,00 млн. куб.м. Според данните на ВиК – Перник язовирът прелива с около 1 куб.м./сек., което е в рамките на нормалните количества за този период на годината и към момента не се налага допълнително контролирано изпускане за освобождаване на допълнителен обем.

Стопанисването и управлението на язовира е непрекъснат процес и се извършва съобразно действащата нормативна уредба в България. Прави се постоянен мониторинг на язовирната стена и съоръженията към нея и измерване на нивото на водата в язовирното езеро.



#язовир "Студена"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници