България ще се превърне в регионален център за демографски инициативи

България ще се превърне в регионален център за демографски инициативи
A A+ A++ A

Днес от 15.00 часа в София Хотел Балкан ще бъде открит форумът "Посрещане на демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа", организиран от Министерството на труда и социалната политика.

Конференцията се провежда в рамките на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа в периода юли 2015 – юли 2016 г. На нея България ще се утвърди като регионален център за демографски инициативи. По време на събитието ще се дискутира демографската ситуация в региона и общите тенденции и предизвикателства пред страните.

"България е инициатор и предложи текст на съвместна декларация на министрите на труда в региона, която предстои днес и утре да бъде обсъдена и приета по време на конференция. В декларацията страните се обединяват по няколко ключови идеи", каза Емилия Войнова - директор на дирекция "Стратегическо планиране и демографско развитие" в Министерство на труда и социалната политика.

"Основните демографски предизвикателства за България са ниските нива на раждаемост, застаряване на населението, засилени миграционни потоци", заяви още тя.

Тези процеси оказват дългосрочни влияние върху икономиката и растежа, бюджета на държавата, върху социалните системи, пазара на труда, здравеопазване, образование, дългосрочна грижа и т.н.

По отношение продължителността на живота всички държави в региона показват значително удължаване на средната продължителност на живота за последните 20 години. Този позитивен факт води обаче до застаряване на населението и налага предприемане на адекватни мерки.

Общите тенденции във всички държави от региона са три - намалява се относителният дял на децата и младежите, увеличава се делът на възрастните хора,и се увеличава възрастовата зависимост в региона, добави Войнова.

#София #България #политика

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници