Борисов притиснат между стабилността на кабинета и ветото на президента! Събира във вторник важните в ГЕРБ, за да решат какво да правят

Борисов притиснат между стабилността на кабинета и ветото на президента! Събира във вторник важните в ГЕРБ, за да решат какво да правят
БГНЕС
A A+ A++ A

Премиерът Бойко Борисов е поставен пред труден избор - да подкрепи с партията си ГЕРБ президентското вето и да угоди на българите в чужбина, или да приеме тезата на коалиционните си партньори от ПФ за запазване на изборните ограничения. каквото и да е решението, премиерът и лидер на ГЕРБ няма да го вземе сам.

На страницата си във фейсбук Борисов съобщи, че във вторник събира ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, за да вземат решение по ветото на президента Плевнелиев за текстове от Изборния кодекс, предложени от Патриотичния фронт.

Политическа партия ГЕРБ е поставена в изключително сложна ситуация и то за нещо, което ние сме инициирали още в първия ни мандат, а именно за първи път заложихме облекчена форма на подаване на заявления от българите в чужбина – електронно, дистанционно по интернет, с цел да се даде възможност на повече наши сънародници да гласуват. Това заявява в социалната мрежа премиерът Бойко Борисов във връзка с наложеното вето от президента Росен Плевнелиев върху текстове от Изборния кодекс.

„Благодарение на това беше възможно да се разкрият допълнително секционни избирателни комисии извън дипломатическите и консулски представителства, което дори г-жа Манолова запази. Така че, аз винаги съм считал, че е наше задължение да осигурим възможност всички български граждани, които желаят да гласуват в чужбина, да могат на практика да упражнят това свое право на глас. Винаги съм твърдял, че до този момент не е измислена по-демократична и добра система от изборите”, добавя Борисов.

Затова аз във вторник ще събера ПГ на ГЕРБ и Изпълнителната комисия, и отчитайки рисковете за мнозинството и стабилността на правителството, ще вземем решение, подчертава премиерът.

Същевременно ще продължим да водим разговори с нашите партньори от РБ, ПФ и АБВ, защото стабилността на държавата е важна, но не бива да нарушаваме демократичните права на българските граждани. Това е отговорност на всички политически партии и лидери, не само моя, и не само на ГЕРБ. Надявам се, че ще успеем да намерим един разумен и справедлив консенсус, подчертава още Борисов.

Малко по-рано от ВМРО заявиха в официално становище, че заявеното намерение на президента да наложи вето на промените в Изборния кодекс (ИК) е безотговорно, неприемливо и застрашава българската национална сигурност

ВМРО ще съгласува единна позиция на Патриотичен фронт, основно послание в която ще е твърдото ни убеждение, че ако това скандално протурско вето не бъде отхвърлено, за нас няма никакъв смисъл и никаква ценност да продължим да бъдем част от това мнозинство, което подкрепя сегашното правителство и час повече", обявихя от ВМРО.

 Председателят на НФСБ Валери Симеонов пък нарече решението на президента национално предателство в името на собствени политически амбиции.

Според Симеонов връщането на старите текстове от Изборния кодекс в комбинация със задаващата се неоосманистка политика на Ердоган може да докара 200-300 хиляди гласа от Турция. „Тогава ще стане ясно сатанинското дело, което е извършил псевдобългарският президент Плевнелиев. Тогава ще имаме група от 30-40 избрани от Турция депутати на ДПС и на ДОСТ, а отделно ще бъдат и тези, които са в България, така че горко ѝ на майка България”, коментира още Симеонов. Той все пак изрази убеденост, че промените в изборното законодателство няма да бъдат отхвърлени по време на новото им обсъждане

#Борисов #Изборен кодекс #Патриотичен фронт #ВМРО #НФСБ #ГЕРБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници