Държавата поема лечението на родилка в кома с два инсулта, чакала помощ от Здравната каса

Държавата поема лечението на родилка в кома с два инсулта, чакала помощ от Здравната каса
На 9 април младата жена получила първия си инсулт, заради който е била настанена в терапевтичното отделение на болницата „Св. Марина". Снимка: „Дарик"
A A+ A++ A

Държавата ще поеме разходите за лечението на 27-годишна бременна жена, получила два инсулта, докато чака помощ.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, в качеството си на едноличен собственик на капитала на УМБАЛ „Св. Марина" ЕАД-Варна, където е настанена пациентката Станислава Христова, е разрешила да бъдат извършени всички необходими разходи за лечението на жената до нормативното решаване на проблема, съобщават от лечебното заведение, цитирани от „Дарик".

На 9 април младата жена получила първия си инсулт, заради който е била настанена в терапевтичното отделение на болницата „Св. Марина".

По думите на бащата на Станислава Красимир Димитров варненските лекари са направили всичко по силите си, дори изпратили писмо до Министерство на здравеопазването с искане да бъде командирован италиански професор, който да извърши сложна интервенция на стойност около 30 000 лв.

Докато очаквали да дойде отговор обаче втори инсулт покосил Станислава на 29 април и оттогава тя е в кома.

Сутринта в неделя в Университетска болница се е състоял разширен консилиум от водещи невролози, неврохирурзи, интервенционални рентгенолози, реаниматори, акушер-гинеколози и ръководството на болницата за оценка състоянието на болната Станислава Христова.

Към момента състоянието на пациентката остава критично.

Очаква се отговор на изпратените повторно запитвания до водещите европейски клиники за участие на техни специалисти в лечението на бременната пациентка.

Обезпечена е допълнителна медицинска техника за мониториране на мозъчния кръвоток, както и скъпоструващите консумативи за провеждане на ендоваскуларното лечение.

Проф. Красимир Иванов, председател на съвета на директорите на УМБАЛ „Св. Марина", уточни, че помощ по случая с 27-годишната бременна наистина е поискана от държавата, но разрешение за отпускане на средствата е трябвало да дойде от Здравната каса.

Според професора, който е и новият ректор на Медицинския университет, проблемът е много по-мащабен.

Става дума за извършване на минимална инвазивна процедура - стендиране на артерия, която не се поема от Здравната каса, а е непосилна за по-голямата част от българите.

„Един стенд струва около 20 000 лв.," поясни проф. Красимир Иванов.

Според него, ако Здравната каса заплаща тази щадяща процедура, пациентите с инсулти и инфаркти биха имали много по-голям шанс при положение, че са потърсили лекарска помощ до три часа след инцидента.

Имало случаи, в които касата отпуска пари за поставяне на стенд, след като е подадена молба до Здравната каса, но в случая със Станислава Христова финансова помощ не е дошла.

#Станислава Христова #бременна #инсулт #Десислава Атанасова #министър на здравеопазването #здравен министър #Красимир Иванов #здравна каса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници