КАТ искат да паднат предупредителните табели за мобилните камери

КАТ искат да паднат предупредителните табели за мобилните камери
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Да няма задължение за поставяне на обозначителни табели преди мобилните камери на КАТ. За такава промяна настояват от Пътната полиция, като предложението вече е внесено в транспортната комисия в парламента и ще бъде обсъдено след празниците.

Шефът на „Пътна полиция” комисар Бойко Рановски обясни, че изискванията за обозначаване затрудняват работата на полицаите и на практика възпрепятстват контрола по безопасност на пътя.

Припомняме, задължението за знаци преди мобилните камери беше наложено след като с решение на Върховния административен съд беше блокирано мобилното заснемане на нарушителите за около една година.

По думите на Рановски, цитиран от Дарик, водачите, които така или иначе спазват правилата, не са засегнати от нормите, но все пак пътната полиция е контролен орган и засичането на нарушителите е част от задълженията й, вменени със закон.

„Ако тези задължения в момента с всички тези изисквания - за обозначаване на местата, за поставяне на знаци, за обявяване в интернет и качване по сайтове, затрудняват работата, би трябвало да се помисли и да се променят тези изисквания", смята Рановски.

Според статистиката на „Пътна полиция" нарушенията, засечени от стационарните камери, са сравнително малко. Причината е, че местата на видеоконтрол са публично известни.

Рановски посочи, че е стартирала процедура за купуването на преносими камери, които могат да бъдат поставяни незабелязано на определено място от пътя, без там да има патрулен автомобил. По този начин по-ефективно ще бъдат заснемани превишаващите ограниченията на скоростта автомобили.

#КАТ #мобилни камери #Бойко Рановски #Пътна полиция #нарушители #ограничение на скоростта

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници