Близо 40% от данъчните декларации са подадени по Интернет

Близо 40% от данъчните декларации са подадени по Интернет
БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 40% от данъчните декларации за 2015 г. за граждани и фирми са подадени по Интернет с персонален идентификационен код или с електронен подпис, заяви пред БГНЕС говорителят на НАП Росен Бъчваров във връзка с последния ден от срока за плащане на данъци за миналата година.

Виждаме една много ясна тенденция хората да предпочетат очевидното - да спестят време, пари и нерви, вместо да се редят на опашка, продължи той. Данъкоплатците тази година са много по-равномерно разпределени във времето и това е така заради електронните услуги и заради разбирането, че последният срок е свързан обикновено с неудобства, смята Бъчваров.

При изпускане на сроковете санкциите са две групи, но те имат все по-малко значение, защото гражданите стават все по-добросъвестни, е неговото мнение. Неподаването на декларация е свързано със санкция до 500 лв., декларирането на неверни данни - до 1000 лв., а всеки ден просрочие се олихвява. Но аз не съветвам хората да влизат в просрочие, защото е свързано с усложнения, съветва говорителят на НАП.

В НАП - офис Център, на столичната улица „6-ти септември“ № 10 в последния ден за плащане на данъци нямаше твърде много хора пред гишетата. Част от тях не бяха тук само за данъци, но и за различни видове услуги. По притеснителните не изпитваха комфорт да говорят пред журналисти защо точно в последния ден са дошли да платят данъците си.

Силвия Борисова е служител в данъчното и според нея днес е относително спокойно пред гишетата. Тя също потвърди, че електронното деклариране и плащане на задълженията към бюджета са облекчили и нейната работа.



#Росен Бъчваров #НАП #данъчни декларации #интернет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници