В цялата страна се отслужва Второ Възкресение

В цялата страна се отслужва Второ Възкресение
A A+ A++ A

На пасха в неделния ден във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Второ Възкресение. Евангелските текстове за чудото на възкресението се четат на различни езици.

Богослужението в митрополитската катедрала на София "Светя Неделя" оглави Негово светейшество българският патриарх и софийски митрополит Неофит:
Ще пожелая на хората да бъдат щастливи, честити, да следват Христа и да имат много радости в живота като Чеда Божии. За много години!

Смята се, че Възкресението на Исус Христос е най-великото събитие в историята на човешкия род. Затова хиляди миряни се стичат към храма, за да запалят свещ и да се помолят.


В катедралния храм "Свето успение богородично" във Варна Варненският и великопреславски митрополит Йоан отслужи вечерня. Той поздрави всички вярващи в храма с посланието, че "най-важно от всичко е братската любов и точно тази любов може да ни доведе до истинската вяра".


СнимкаСнощи на празничното богослужение в крайморския град присъстваха и много румънци и руснаци, които са дошли не само за празниците, но и да посетят храмовете на България, за да усетят по-силно радостта от Христовото Възкресение.


На великденско веселие Община Сливен събра жителите на града на площад „Хаджи Димитър“. Великденска света литургия беше отслужена по-рано в катедралния храм "Свети Димитър".
Областният град е пременен във великденска украса. 30 големи великденски яйца в тревните площи и 60 по-малки в клоните на достолепно дърво пред сливенското кметство. Малки и големи се снимат с тях от дни. Отец Силвестър донесе благодатния огън в Сливен.

Сливенският митрополит Йоаникий заяви във великденското си послание:
Ако не опазим морала днес, утре ще бъде късно. Ако не предотвратим противоречията в обществото сега, след това ще бъде невъзможно. Ако не искаме да има раздори, трябва да разпалим християнската си любов. Трудно е да бъдеш светлина, но е богоугодно. Лесно е да бъдеш тъмнина, но е гибелно. Дарувай ни, Христее напълно да се приобщим с тебе незалязващата светлина на твоето царство.

Стотицивярващи запалиха свещ на Възкресение Христово в най-стария храм в Плевен - 182-годишната църква „Свети Николай“. Вечернята с четене на Евангелието на чужди езици ще отслужи Плевенският митрополит Игнатий.

Държавният глава Росен Плевнелиев поздрави българите с настъпването на Великден. В поздравително съобщение Плевнелиев призовава да „отворим сърцата си за страдащите, за обезверените, за търсещите утеха“.

Премиерът Бойко Борисов също отправи великденски поздрав:
Честит Великден! Да сте живи и здрави, всички да сме живи и здрави. Успехи и все напред

#Великден #Пасха #служба

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници