Доходността на универсалните пенсионни фондове се свива в края на първото тримесечие

Доходността на универсалните пенсионни фондове се свива в края на първото тримесечие
под лиценза на creative commons
A A+ A++ A

Средната годишна доходност на местните универсални пенсионни фондове за последните две години се понижи до 2.23%, обяви Комисията за финансов надзор. Данните обхващат срока от края на март 2014 г. до края на март 2016 г. Това е приблизително равно на доходността, която търговските банки даваха по обикновените депозити през 2014 и 2015 г.

През въпросния период всички 9 задължителни универсални фонда, в които се събират вноски за пенсия, са генерирали положителна доходност. Най-ниска тя е била за осигуряващите се във фонда на "Алианц България", като за изминалите две години компанията е генерирала средно по 0.64% годишно върху активите на клиентите си. През миналата година именно универсалният фонд на "Алианц" успя да привлече над 9000 клиенти от други пенсионни компании. По този начин бе сред трите фонда с положителен прираст на осигуряващите се лица. Другият фонд със значителен брой на привлечените от други фондове клиенти - "ДСК - Родина", който има над 23 000 нови клиенти през 2015 г., пък отбелязва годишна доходност за последните 2 години в размер на 1.66%.

За сравнение - на другия полюс с най-висока доходност се намират фондовете на ЦКБ-Сила (4.19% годишна доходност) и "Съгласие" (3.62%). Тези фондове обаче инвестират значителна част от активите си в компании на свързани лица, което винаги поражда подозрения за изкуствено постигната доходност. Доходността на доброволните фондове за същия период е 2.20%, като всички фондове имат доходност от поне 1%.

Последният път, когато КФН изчисли годишната доходност на фондовете – към края на 2015 г., - постигнатите резултати бяха значително по-добри. Тогава средната доходност на универсалните фондове бе 3.78%, като най-ниска беше тя на "Бъдеще" (2.57%), а най-висока на "Съгласие" (5.44%). Пак към края на 2015 г. доброволните фондове генерираха 4.33%, като най-ниска бе на "Бъдеще" (1.72%), а най-висока на ПОИ (5.44%).

Причината за понижението само в рамките на три месеца са слабите резултати на международните пазари в началото на настоящата година. Така например стойностите на един инвестиционен дял на шест от деветте универсални фонда се понижиха към края на март в сравнение с началото на 2016 г. Това са "Алианц" (-1.3%), Ен Ен (-1.2%), ДСК-Родина (-0.9%), "Съгласие" (-0.8%), ПОЕ (-0.5%) и "Бъдеще" (-0.3%). Единствено "Доверие" (+0.4%), "ЦКБ - Сила" (+0.3%) и "Топлина" (+0.1%) успяха да увеличат стойността на един инвестиционен дял, на базата на който реално се изчислява наличното по партидата на даден клиент.

#КФН #пенсионни фондове #доходност #резултати #пенсия #вноска

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници