БСП поиска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов заради "фалшив доклад"

БСП поиска оставката на председателя на правната комисия Данаил Кирилов заради "фалшив доклад"
БГНЕС
A A+ A++ A

В декларация парламентарната група на БСП поиска оставката на председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов. От трибуната това направи депутатът от БСП Янаки Стоилов. Той обяви, че социалистите искат оставката на Кирилов заради скандала, който се разрази малко по-рано в пленарната зала, както и с допълнителния доклад за промени по Изборния кодекс, който бе раздаден в залата и който Стоилов нарече фалшификат.

"Фалшификатът, който ни беше представен като доклад на комисията по промените в Изборния кодекс, поставя категорично въпроса за оставката на председателя на комисията по правни въпроси", заяви Янаки Стоилов. Той призова и ПГ на ГЕРБ да приеме съответните политически действия по отстраняване на Кирилов като председател на тази комисия.

Социалистите поискаха председателят на ГЕРБ Бойко Борисов също да вземе отношение по въпроса.

По думите на Стоилов такива прецеденти да се представят фалшиви доклади не стават за първи път в българското Народно събрание поне от последните 25 години и те носят клеймото на ГЕРБ.

По-рано днес от опозицията посочиха, че на депутатите е бил раздаден допълнителен доклад на правната комисия, без да е имало заседание на комисията. Тогава председателят на правната комисия Данаил Кирилов обясни, че заседание не е имало, а депутати от комисията са изготвили допълнителен доклад с редакции само за яснота и удобство на народните представители при гледане на текстовете в пленарната зала.

Междувременно правната комисия все пак прие анблок допълнителния доклад за промяна на Изборния кодекс, довел до разпри между депутатите. Това стана по време на извънредно насрочено заседание на Комисията по правни въпроси.

В крайна сметка докладът ще бъде гласуван в пленарна зала. Една от основните промени, която се урежда в него, се отнася за образуването на секциите в чужбина и по-точно в страни-членки извън ЕС.

В началото на заседанието от ДПС посочиха, че те са оспорвали единствено легитимността на предходното заседание, но не са настоявали за провеждането на ново. От движението заявиха още, че не е спазено изискването народните представители да бъдат запознати с допълнителния доклад 24 часа преди гласуването му в пленарна зала.

Председателят на правна комисия Данаил Кирилов посочи, че това изискване не присъства в правилника за работа на парламента, когато нормативният акт се разглежда на второ четене.

Членовете на ресорната комисия от БСП и ДПС заявиха, че това, което се случва, е пълен фарс, след което напуснаха заседанието на комисията.



#Данаил Кирилов #БСП #Изборен кодекс #правна комисия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници