Пазарджик влезе в международния новинарски обмен със забраната за носене на бурки на публични места

Пазарджик влезе в международния новинарски обмен със забраната за носене на бурки на публични места
БГНЕС
A A+ A++ A

Българският град Пазарджик, който е населяван от значителен брой роми, изповядващи ултраконсервативна форма на исляма, днес забрани носенето на бурки на публично място. Това е първият град в страната приложил подобни мерки, предаде AFP.

Градският съвет е гласувал за забраната на носенето на бурки в административните сгради, училищата, магазините и по улицата. Шофирането с бурка е било също забранено. Съветът е решил, че хиджабът ще пречи на идентифицирането на гражданите. Глоби от 300 лева ще бъдат прилагани за първоначално нарушение, а такива от 1000 за повторно.
Българската мюсюлманска общност, датираща от османски времена, съставя 13% от 7.4-милионното население на най-вече православната държава. Мюсюлманките в България носят традиционно забрадки, за да покриват косите си, но в последно време жените от ромски произход в Пазарджик са започнали да носят бурки. Ромското мюсюлманско малцинство в Пазарджик следва уахабизма – фундаменталистка форма на исляма, произхождаща от Саудитска Арабия, която е обвинявана, че е вдъхновила „Ислямска държава“.

13 духовни водачи на пазарджишката общност в момента биват съдени за проповядването на екстремистки идеологии и за това, че помагат на хора да се присъединяват към „Ислямска държава“. Самообявилият се имам Ахмед Муса Ахмед бе осъден на две години затвор през 2015 г. за разгарянето на омраза на религиозна основа.

Партия „Патриотичен фронт“, която влиза в управляващата коалиция, наскоро предложи налагането на забрана за носенето на бурки из цялата страна с глоби между 200 и 1500 лева. Законопроектът, който предстои да бъде гласуван, предлага и лишаване от свобода до три години , както и глоби до 5000 лева за всещи, които подтиква другите да носят хиджаб.

Наскоро и Франция, и Белгия забраниха носенето на бурки на публично място.

#AFP #забрана #бурки #роми

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници