Латвия забрани да се носят бурки! Пази си културата и превантивно отстранява тези "тайници" на дижахидисти

Латвия забрани да се носят бурки! Пази си културата и превантивно отстранява тези "тайници" на дижахидисти
БГНЕС
A A+ A++ A

Латвия забрани на жените да носят бурки на публични места, въпреки че само три жени носят бурка в цялата страна. Според властите е необходимо ново законодателство, за да се запази латвийската култура и да се попречи на терористите да крият оръжия под дрехите.

Мярката е подобна на тази, въведен във Франция през 2011 г.

Министърът на правосъдието на Латвия Джинтарс Раснакс заяви, че законът, който трябва да влезе в сила до 2017 г. , не цели просто да забрани на мюсюлманките да носят традиционния никаб, а по-скоро да наложи на мигрантите в страната да почитат ценностите на държавата.

Министърът заяви пред „Ню Йорк таймс”, че работата на законодателите е да въвеждат превантивни мерки.

Латвия е малка страна с население от около два милиона души. Тя се съгласи да приеме 776 бежанци през следващите две години като част от усилията на ЕС за справяне с бежанската криза.

Тази седмица френският премиер Манюел Валс предизвика възмущение, обявявайки плановете си за забрана на всякакъв вид мюсюлмански бурки в университетите.

Феминистките групи реагираха на плановете, като организираха "никаб ден" в института по политически науки в Париж. Десетки студенти носеха воали, раздадени от протестиращите, за да се подчертае дискриминацията спрямо жените мюсюлманки.

Коментирайки предложената забрана, бившият латвийски президент Вайра Вике-Фрайберга заяви, че „облечените с бурка или никаб по време на тероризъм са заплаха за обществото”.

„Всеки може да бъде под воал или бурка. Можете да носите гранатомет под забрадката си. Това не е смешно”, заяви тя.

#Латвия #бурки #джихадисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници