Започва обучението на първите парамедици

Започва обучението на първите парамедици
A A+ A++ A

От днес официално започва обучението за придобиване на квалификация за парамедици. Курсът е част от програмата “Активни млади хора до 29 годшишна възраст” на МТСП, по която МЗ е кандидатствало специално за обучение на парамедици, съобщиха от МЗ.

Младите хора, които от днес започват да подписват своите договори за участие в програмата, са подбрани предварително според конкретни критерии, които гарантират възможността им да упражняват тази професия. От програмата на този етап ще се възползват 7 ЦСМП-та от страната – Пловдив, Сливен, Кърджали, Бургас, Разград, Варна и Смолян. В рамките на програмата Министерството на здравеопазването е поело задължението след приключване на обучението да назначи новоквалифицираните парамедици на трудов договор в някой от спешните центрове или във филиал, а МТСП ще поеме заплащането на възнагражденията им за първите 6 месеца.

Днес в Държавен вестник беше обнародвана и Наредбата за придобиване на квалификация по професията „Парамедик“ на министъра на образованието и науката. Тя определя Държавното образователно изискване (ДОИ) за придобиването на квалификация по новата за България професия „Парамедик“. Съгласно Списъка на професиите за професионално образование и обучение тази професия е от област на образование „Здравеопазване“, професионално направление „Здравни грижи“.

Обучението на парамедиците се провежда на три степени на професионална квалификация. С ДОИ се определят конкретните професионални знания, умения и компетентности по професията, които ще гарантират на обучаващите се възможност за упражняването й. С нормативния акт се регламентират и изискванията към кандидатите, описанието на професията, единиците резултати от ученето, изискванията към материалната база и изискванията към обучаващите.
ДОИ определя също общата, отрасловата и специфичната задължителна професионална подготовка, както и задължителната чуждоезикова подготовка по професията. Наличието на ДОИ и осигуряването на преподавателски капацитет в центровете за професионално обучение е необходимо условие за кандидатстващите за финансиране обучителни институции по професията „Парамедик“ и Министерството на здравеопазването подкрепя инициативите за обучение на такива специалисти по оперативните програми през новия програмен период.

Новата наредба е в унисон и със заложените в Концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в Република България и Националната здравна стратегия 2020 мерки за въвеждането и развитието на професията „Парамедик“. Целта е чрез въвеждането на парамедици в системата за спешна медицинска помощ да се преодолее неефективното използване на висококвалифицирани медицински специалисти за дейности, които могат да се изпълняват от лица със специфична и профилирана квалификация, както и да се вземат мерки срещу текучеството и недостига на персонал.

#парамедици #обучение #курс

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Здраве
Последно от Здраве

Всички новини от Здраве »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"