Бройките държавна поръчка няма да бъдат намалени, ако се въведе обучение без такси

Бройките държавна поръчка няма да бъдат намалени, ако се въведе обучение без такси

canva

A A+ A++ A

Бройката на студентите държавна поръчка няма да намалее, ако се въведе обучение без такси. Това обяви във Варна заместник-министърът на образованието и науката проф. Генка Петрова-Ташкова във връзка с предложението на правителството да отпаднат таксите за обучение на студенти и докторанти в държавните висши училища, приети в местата, които държавата субсидира.

По думите й бройката ще се съблюдава много строго и ще бъде свързана с нуждите на пазара на труда. Тя ще се определя от министъра на образованието и науката въз основа на консолидирането на мненията, заявени от страна на университетите и на работодателите. Според проф. Петрова-Ташкова е възможно дори бройката да се увеличи за нови области, които в момента се разкриват като хибридни специалности.

Тя припомни, че от години държавата поддържа приоритетни и защитени професионални направления, за които студентите не заплащат такси. За тях се наблюдава повишаване на броя на кандидатите, което според нея е знак в поддръжка на тезата да се премахнат таксите в държавната поръчка. По думите й по-малкият финансов натиск ще повлияе и на семействата да изпратят децата си да учат.

Попитана дали липсата на такси няма да намали мотивацията на учащите, тя отбеляза, че университетите имат ролята да определят броя на завършващите и да стимулират вътрешната мотивация. Висшето образование у нас е единствената система, която има формула за финансиране спрямо параметри, свързани с качеството, като рейтинговата система, акредитацията, реализацията на пазара на труда, заплатите на специалистите, добави зам.-министърът. Тя е тествана от
Съвета на ректорите, стабилна е и вече се спазва от всички, каза проф. Петрова-Ташкова.

Проектът за отпадане на таксите в обучението държавна поръчка е сложен за обществено обсъждане и след един месец, ако преобладават положителните нагласи, ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание, каза още тя.

Проф. Генка Петрова-Ташкова присъства на дискусия, посветена на висшето образование във Варна, която се проведе в Икономическия университет по инициатива на областния управител проф. Андрияна Андреева.

#обучение

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници