Отлагат прегледа на активите на пенсионните и застрахователните дружества за 15 юли

Отлагат прегледа на активите на пенсионните и застрахователните дружества за 15 юли
БГНЕС
A A+ A++ A

Прегледът на качеството на активите на застрахователните и пенсионните дружества е отложен за 15 юли, съобщиха от Комисията за финансов надзор. 

През март началото на прегледа бе отложено, тъй като компаниите, които могат да го извършат, са заети с прегледа на банките. Наличният понастоящем капацитет от независими международни консултанти не е в състояние да покрие едновременно нуждите на банковия и небанков сектор. Това се дължи на факта, че през първоначално предлагания период преобладаващата част от техните екипи са ангажирани с прегледа на активите на банковия сектор, както и с одита на годишните финансови отчети, обясняват от КФН.

За да участват в процедурата, одиторските дружества трябва да имат минимум пет години международен опит и да са участвали в подобна процедура минимум в три европейски държави.

Прегледът в небанковия сектор ще обхване 81 поднадзорни на Комисията за финансов надзор дружества.

Решението за новата дата е взето консенсусно от Комисията за финансов надзор, БНБ, Министерството на финансите и европейските надзорни органи

Отлагането на прегледа на активите на пенсионните фондове и на балансите на застрахователните дружества по никакъв начин няма да повлияе върху обективността, достоверността и законосъобразността при изпълнението на предстоящия преглед и резултатите от него. Забавяне по процедурата от страна на КФН няма.





#КФН

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници