Страните от ОИСР са похарчили 12 млрд. долара за мигрантите миналата година

Страните от ОИСР са похарчили 12 млрд. долара за мигрантите миналата година
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Разходите за мигрантската криза на страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) са скочили двойно през 2015 г., предадоха агенциите.

34-те развити икономики от ОИСР (България не е сред тях) са похарчили 12 млрд. долара за мигрантите миналата година в сравнение с 6.6 млрд. през 2014 г.

Австрия, Гърция, Италия, Холандия и Швеция са похарчили за бежанската криза над 20% от помощта си за развитие, показва доклад на организацията.

"Правителствата трябва да развият дългосрочни планове за справяне с бъдещите разходи по бежанците и за интеграцията им в обществата ни. В същото време трябва и да гарантират, че помощта за развитие ще достигне до нуждаещите се страни и народи", коментира председателят на ОИСР Анхел Хурия.

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд Кристин Лагард призова за повече финансиране от националните правителства. "Това е голяма хуманитарна криза и според възгледите на МВФ тя изисква колективно, масово действие", каза Лагард. "Нужен е по-мащабен, по-смел и по-широк подход".

Лагард предвиди увеличаване на икономическия растеж за страните, които интегрират бежанците в работната си сила. Според изследвания на МВФ в дългосрочен план БВП може да нарасне със средно 0.2% в Европа, ако това се случи.

Държавите, по-склонни да дават разрешения за работа на бежанците, може да постигнат увеличение и с 0.5%. Струва си да се помисли за това на фона на среден ръст от 1.5% за региона, отбеляза тя.

#ОИСР #мигранти #БВП #Кристин Лагард #бежанска криза #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници