В Либия се събира огромен брой имигранти за щурм към Европа

В Либия се събира огромен брой имигранти за щурм към Европа
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Сериозен брой имигранти се събира на територията на Либия и целта им е да преплават Средиземно море до Европа. Това заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент, съветвайки Италия да бъде готова да предотврати нов хаос по границите на ЕС, предаде "Ройтерс".

"Броят на бъдещите имигранти в Либия е обезпокоителен", заяви Туск ден след като Австрия обяви намерението си да затегне контрола на границата си с Италия в очакване на ръст на притока на имигранти през лятото.

Политическата криза в Либия прави невъзможно ЕС да сключи с африканската страна същата сделка, каквато вече има с Турция за спиране на потока от бежанци, което означава, че европейските държави трябва да се приготвят да помогнат за управление на нов поток през Италия, както и Малта.

През последната година близо един милион души преминаха през Балканския маршрут от Гърция, което доведе до връщане на граничните контроли на много места в европейското свободно шенгенско пространство. Туск заплаши, че ситуацията ще се повтори, ако не държавите не действат съвместно за контролиране на потоците.

"Що се отнася до Балканския маршрут, предприехме мерки твърде късно, което доведе до временно затваряне на границите вътре в Шенген", заяви Туск, имайки предвид многобройните месеци, които бяха необходими на Брюксел, за да започнат да се прилагат правилата, задължаващи бежанците и имигрантите да останат в Гърция.

"Затова сътрудничеството ни с Италия и Малта днес е условие да избегнем повтарянето на този сценарий в бъдеще", коментира още Туск.

Австрия, Франция и Германия по-рано се оплакаха, че Италия иска единствено да "прекарва" имигрантите през територията си и ги оставя да преминават на север. Виена заяви, че очаква броят на бежанците, пристигащи в Италия, през 2016 г. да бъдат двойно повече, отколкото през 2015 г., когато средиземноморската държава посрещна 150 000 души.

Рим отрече обвиненията, но някои европейски дипломати се притесняват, че Италия, няма да бъде способна и няма да има желанието на настани нова вълна от имигранти и да задържа всички новодошли, докато исканията им за убежище са обработени – в момента Гърция е задължена да се заеме с тази процедура.

 

#Либия #имигранти #Европа #ЕС #убежище #Гърция #балкански маршрут

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници