Водата със сигурност ще поскъпне, въпросът е с колко

Водата със сигурност ще поскъпне, въпросът е с колко
БГНЕС
A A+ A++ A

Цената на водата трябва да се повиши, за да могат ВиК операторите да вършат дейността си. Това заяви председателят на Българската асоциация на водите Иван Иванов по време на общественото обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на цените на водата за „Софийска вода“, и дружествата в Плевен и Пещера. Иванов отбеляза, че спорът за поскъпването е заради разминаването на прогнозираните и фактурираните количества. В тази връзка експертът обясни, че от миналата година „Софийска вода“ е въвела нова система на фактуриране на количествата и постави въпросът дали е ефективна.

Трябва да се отбележи, че става въпрос за поскъпване със стотинки – средно с до 6 ст. На кубичен метър. Повечето експерти, присъствали на обсъждането са на мнение, че общо за страната увеличението на цената на водата трябва да е от порядъка на 2%.

Големият спор обаче остава увеличението на водата за столичани. Според работната група към КЕВР специално за „Софийска вода“ е необходимо увеличение от 3%.

Увеличението на цената на водата с 3 % за „Софийска вода“ е необходимо, за да се гарантира работата на оператора“, коментира членът на работната група към КЕВР Ивайло Касчиев.

В момента цената на водата в София е 1, 76 лв. за кубик с ДДС. Предложението на „Софийска вода“ е за увеличение от 20% - 2,11 лв. на кубик с ДДС.

Предложението на КЕВР – 6 ст. за кубик или 1,82 лв. с ДДС.

Намаленото потребление на вода е един от най-сериозните аргументи за исканото увеличение, стана ясно от думите на изпълнителния директор на столичното дружество Арно Валто. „През тези четири години, това, с което се сблъскахме е намаление на потреблението с 6 млн.куб м или 1,8% на година“, каза той, като допълни, че това се дължи основно на външни фактори.

В промишлеността по-ниското потребление от една страна е заради подобряването на вътрешната ВиК мрежа, но също така и заради закриването на определени производство. Арно Валто даде пример намалено потребление от НДК със 100 хил.куб м, на болниците в София – с 300 хил.куб м, на „Хюндай“ - с 80 хил.куб м.

Спад на потреблението има и при битовите потребители, отбеляза Валто. Така например при използвани от един човек 135 литра през 2011 г., потреблението е паднало на 27 литра през 2015 г.

Това е тенденция извън контрола на операторите“ , аргументира се Арно Валто. Операторът на ВиК ресурса има нужда от финансов подход, който да отразява реалните данни, каза още той, като поиска при определянето на цените на водата да се вземат предвид не усреднени данни от минал период, а фактурираните количества за 2014 г., подчерта той.

Представителят на Столична община Станимир Ангелов обаче оповести становище, според което общината не подкрепя увеличението на цената на водата. По думите му на 8 април тази година от общината са депозирали становище, че не са съгласни с промяна в цената на услугата, без да е извършен регулаторен период. По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов това становище е трябвало да бъде внесено заедно с бизнес-плана на „Софийска вода“. Иванов припомни, че нееднократно от КЕВР се е обръщала към Столична община по този въпрос.

Ивайло Касчиев от КЕВР бе категоричен, че дружеството трябва да подобри събираемостта си и да намали загубите, вместо да иска толкова голямо увеличение. "Когато загубите на вода са 50% и повече, говорим за значителен ресурс, който дружеството трябва да оптимизира за намаляване на търговските загуби и подобряване на събиераемостта", каза той. Преди това в изложението си Арно Валто посочи, че дружеството има 50% загуба по мрежата. В същото време за последните 5 г. загубите на дружеството са с 50 млн.куб м по-малко.

По думите на председателя на КЕВР Иван Иванов цената на водната услуга не е променяна за посочените по-горе дружества 5 години и предлаганото увеличение означава скок от 1 ст. Годишно. "Разпределено по години, това прави повишение на цената с 1 стотинка годишно. Ние отчитаме, че са увеличени социалните осигуровки, минималната заплата и други компоненти", каза той.

Окончателното решение на КЕВР за цените на водата ще бъде взето на 28 април и ще влезе в сила от първи май. Тези цени обаче ще важат до започването на новия регулаторен период от 1.01.2017 г.



#цена на водата #КЕВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници